Deset vojnika ubijeno u napadu talibana na vojnu bazu

Talibani su pojačali intenzitet i brojnost napada posljednjih dana na uporišta afganistanske vojske u raznim provincijama ove azijske države (EPA)

Najmanje deset afganistanskih vojnika je ubijeno u napadu talibana na vojnu bazu u južnoj provinciji Helmand, objavili su zvaničnici na koje se poziva agencija AFP u subotu.

Talibanski borci su iskopali tunel kako bi ušli u bazu u nemirnom distriktu Sangin i raznijeli ga prije napada njegovih boraca na bazu, kazao je glasnogovornik vojne jedinice 215 Maiwand Nawab Zadran.

„Bilo je 18 vojnika u bazi u vrijeme napada kako bi pružili sigurnost narodu Sangina. Četiri vojnika su ranjena, a četvorica su se hrabro borila i odbila napad talibana“, dodao je.

Glasnogovornik provincijskih vlasti Omar Zawak potvrdio je napad i kazao kako su vojnici poginuli u jakoj eksploziji koja se desila u bazi.

Pregovori sa Amerikancima

U saopćenju medijima, glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid je preuzeo odgovornost za napad.

Talibani su pojačali intenzitet i brojnost napada posljednjih dana na uporišta afganistanske vojske u raznim provincijama ove azijske države.

U četvrtak je poginulo šest afganistanskih vojnika u napadu talibanskog bombaša samoubice u sjevernoj provinciji Balkh. Najmanje sedmorica su ubijena u istoj provinciji dva dana ranije. U ponedjeljak je poginuo američki vojnik u sjevernoj provinciji Kunduz.

Smrtonosno nasilje nastavlja potresati Afganistan iako SAD i talibani pregovaraju kako bi dogovorili smanjenje prisustva američke vojske, a zauzvrat bi pobunjenici garantirali popravljanje sigurnosne situacije.

Izvor: Agencije