Trump upozorio Rusiju, Siriju i Iran da ne ubijaju civile u Idlibu

Idlib, Sirija
Napadi na civile, rekao je Maas, predstavljaju ratne zločine, a oni koji ih izvode trebali bi odgovarati zbog toga (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je u četvrtak Rusiju, Siriju i Iran da ne ubijaju civile u sirijskoj pokrajini Idlib, napominjući da Turska pokušava zaustaviti to “krvoproliće”.

“Rusija, Sirija i Iran ubijaju ili su na putu da ubiju tisuće nedužnih civila u pokrajini Idlib. Nemojte to činiti! Turska ulaže velike napore da zaustavi to krvoproliće”, poručio je Trump na Twitteru, kako prenosi agencija Hina.

Sirijske i ruske snage intenzivirale su bombardiranje ciljeva u Idlibu, posljednjem važnom uporištu pobunjenika u Siriji.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad obećao je da će osvojiti tu pokrajinu.

Zapeli diplomatski napori

Čelnici Turske, Rusije i Irana dogovorili su u rujnu u Ankari da će “deeskalirati” sukob u Idlibu nakon višemjesečne kampanje koja je natjerala najmanje 500.000 civila u bijeg.

No, diplomatski napori zapeli su u slijepoj ulici, a dogovor o deeskalaciji u zadnje se vrijeme raspada, navodi Hina.

Glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Ibrahim Kalin, rekao je u utorak da će Rusija raditi na tome da se prekinu napadi u Idlibu nakon razgovora s turskim izaslanstvom u Moskvi.

Sirijske snage prošlog su tjedna pokrenule veliku ofanzivu na sjeverozapadu zemlje nakon višetjednih bombardiranja, zbog kojih su tisuće ljudi napustile pokrajinu Idlib, posljednje uporište pobunjenika.

Izvor: Agencije