Protesti u Gazi ubuduće jednom mjesečno

Skoro 20 mjeseci Palestinci održavaju demonstracije „Veliki marš povratka“ kako bi se privukla pažnja na teške uvjete života u Gazi (Reuters)

Palestinci koji žive pod opsadom u Pojasu Gaze umanjit će intenzitet i veličinu protesta duž pogranične barijere sa Izraelom, objavile su frakcije sa ove palestinske teritorije što se tumači kao znak smanjenja tenzija između Izraela i Hamasa koji upravlja Gazom, navode agencije na koje se poziva Al Jazeera English.

Visoki nacionalni komitet, skup frakcija iz Gaze i građanskih organizacija koje organiziraju proteste, naveo je kako će ovog petka biti skup na granici, a potom će biti organiziran jednom mjesečno i na važnije datume.

Skoro dvadeset mjeseci Palestinci održavaju demonstracije Veliki marš povratka kako bi se privukla pažnja na teške uvjete života u Gazi i zatražilo poštivanje prava Palestinaca na povrat kućama koje su sada na teritoriji Izraela.

Stotine ubijenih i ranjenih Palestinaca

Blizu 80 posto od dva miliona ljudi koji žive u Pojasu Gaze su izbjeglice ili potomci izbjeglica. Izraelske vlasti odbijaju takav povratak, kazavši kako bi to ukinulo njegovu jevrejsku većinu.

No, Hamas je brzo preuzeo kontrolu nad protestima koji su povremeno postajali nasilni jer su mladi Palestinci pokušavali probiti separacijsku barijeru i bacali kamenje i molotovljeve koktele na izraelske vojnike koji su odgovarali živom municijom.

Od izraelskih metaka je poginulo najmanje 215 Palestinaca, većinom nenaoružanih. Među njima je 47 osoba koje su mlađe od osamnaest godina i dvije žene, navodi centar za ljudska prava Al Mezan iz Gaze.

Stotine drugih su teško ranjene tokom demonstracija.

Izvor: Agencije