Predsjednik Iraka prijeti ostavkom zbog nominacije Eidanija

Masovne demonstracije potresaju Irak od 1. oktobra, a učesnici traže potpune promjene političkog sistema za koji kažu kako je korumpiran iz korijena (EPA)

Irački predsjednik Barham Salih odbio je imenovati za mandatara za premijera osobu koju je imenovao parlamentarni blok koji ima podršku Irana, kazavši kako će radije dati ostavku nekog imenovati nekoga na tu poziciju koga će odbaciti demonstranti.

Blok Binaa, najveći u iračkoj Skupštini, nominirao je guvernera pokrajine Basra Asaada al-Eidanija za novog šefa Vlade.

No, Salih je u saopćenju u četvrtak objavio kako imenovanje al-Eidanija ne bi ispunilo zahtjeve demonstranata koji traže nezavisnog premijera koji nije stranački čovjek. Istakao je kako je, pošto mu Ustav ne daje pravo odbijanja mandatara za premijera, spreman dati ostavku pred Parlamentu.

„Iz želje da smirim krv i održim mir, sa svim poštivanjem Asaadom al-Eidanijem, odbijam ga nominirati. Stoga sam spreman dati ostavku na mjesto predsjednika zastupnicima Parlamenta pa da odluče kao predstavnici naroda“, istakao je irački predsjednik.

Korumpirani sistem

Irački Ustav predviđa da najveći blok zastupnika u Parlamentu nominira premijera koga potom potvrdi predsjednik. Rok za postavljanje novog šefa vlade je dva puta propušten zbog neslaganja o tome ko je najveći blok u Parlamentu nakon prošlogodišnjih izbora.

Al-Eidanija su odmah irački demonstranti odbili jer oni traže nezavisnog kandidata. U njegovoj provinciji, Basra, nalazi se 70 posto iračkih naftnih rezervi i poprište je protivvladinih demonstracija proteklih godina.

Masovne demonstracije potresaju Irak od 1. oktobra, a učesnici (većinom mlade osobe) traže potpune promjene političkog sistema za koji kažu kako je korumpiran iz korijena i koji je kriv što je većina Iračana siromašna.

Tokom demonstracija je ubijeno više od 450 osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije