Novi protesti u Indiji protiv zakona o državljanstvu

Protesti u Indiji počeli su odmah nakon što je u Parlamentu 11. decembra vladajuća nacionalistička većina usvojila zakon koji se ne primjenjuje na pripadnike muslimanskih manjina (EPA)

Više hiljada Indijaca u četvrtak je ponovo protestiralo protiv novog zakona koji omogućava državljanstvo nemuslimanskim izbjeglicama iz nekoliko susjednih država, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

Približno 2.500 osoba demonstriralo je u Mumbaiju, gdje su učesnici protesta nosili transparente protiv zakona o državljanstvu za izbjeglice iz Afganistana, Pakistana i Bangladeša, ali pod uvjetom da nisu muslimani.

Skupovi su održani u Kolkati, te u više indijskih saveznih država.

Nacionalistička većina u parlamentu

Protesti u Indiji počeli su odmah nakon što je u Parlamentu 11. decembra vladajuća nacionalistička većina usvojila zakon koji se ne primjenjuje na pripadnike muslimanskih manjina. Kritičari spornog zakona navode da vlada premijera Narendre Modija tako pokušava približiti Indiju hinduističkoj državi, zadajući veliki udarac sekularnoj demokratiji.

Novi zakon omogućava državljanstvo hinduistima, kršćanima, sikhima, budistima, zoroastrijancima i džainistima koji su u Indiji ilegalno, ali mogu dokazati da su bili žrtve vjerskog progona u Bangladešu, Pakistanu ili Afganistanu, većinski muslimanskim državama.

Premijer Modi brani zakon i opisuje ga kao humanitarnu gestu prema izbjeglicama, dodaju agencije.

Izvor: Agencije