Kina će cenzurirati Kur’an i Bibliju

Vlada SAD-a je sankcionirala i četvericu visokih kineskih zvaničnika (AFP)
Vlada SAD-a je sankcionirala i četvericu visokih kineskih zvaničnika (AFP)

Kina će “prepisati” Bibliju i Kur’an kako bi “odražavali socijalističke vrijednosti”, u periodu u kojem vrši pritisak na religijske grupe u zemlji, kaže se u izvještaju koji je objavio MailOnline.

Nova izdanja svetih knjiga neće smjeti sadržavati ono što je protivno vjerovanju Komunističke partije Kine, navodi visoki zvaničnik te stranke.

Poglavlja u knjigama koja cenzori ocijene kao “pogrešna” bit će promijenjena ili drugačije prevedena, navodi britanski medij.

Iako Biblija i Kur’an nisu direktno spomenuti, Komunistička partija Kine pozvala je na “sveobuhvatno ocjenjivanje postojećih religijskih klasika zbog sadržaja koji nije u skladu s napretkom”.

Religija u skladu s ‘vrijednostima socijalizma’

Ta odluka donesena je u novembru tokom sastanka Komiteta za etničke i religijske poslove.

Grupa od 16 stručnjaka, vjernika i predstavnika različitih religija iz Centralnog komiteta Komunističke partije Kine prisustvovala je konferenciji, navodi novinska agencija Yinhua, dok ju je nadgledao Wang Yang, predsjednik Kineske narodne političke konsultativne konferencije.

Wang je rekao da religijski čelnici moraju slijediti instrukcije predsjednika Xija Jinpinga i interpretirati ideologiju različitih religija u skladu s “osnovnim vrijednostima socijalizma” i “zahtjevima nove ere”, naveo je jučer francuski Le Figaro.

Pozvao je zvaničnike da izgrade “religijski sistem s kineskim karakteristikama”.

Učesnici skupa rekli su da će se “ocjenjivanjem” vjerskih knjiga spriječiti “ekstremistička razmišljanja” i “pobunjeničke ideje” koje ugrožavaju državu.

Sastanak u novembru održan je u jeku kritika međunarodne zajednice zbog kineske politike u vezi s religijskim grupama.

‘Nema slobode vjere’

Patrick Poon, istraživač Amnesty Internationala za Kinu, rekao je za MailOnline:

“Planovi za cenzuru pokazuju koliko je manipulativna kineska vlada, koja licemjerno dozvoljava pojedinim religijama da postoje u Kini, ali striktno na način koji dozvoljavaju vlasti. Na mnogo načina kontrola kineske vlade, koja uključuje cenzuru Biblije i Kur’ana, izvrtala je doktrinu u vezi s vjerskim tekstovima, a time i religijama. Prave slobode vjere jednostavno nema.”

Međunarodna javnost osuđuje mnogobrojne izvještaje da kineska vlada u zapadnoj autonomnoj regiji Xinjiang provodi “reedukaciju” ujgurskih muslimana. U njima stoji i to da u toj regiji postoje i pritvori za muslimane.

Eksperti Ujedinjenih naroda i aktivisti tvrde da je u tim pritvorima smješteno najmanje milion Ujgura.

Oni koji su prošli kroz njih tvrde da su bili prisiljeni jesti svinjsko meso i govoriti mandarinski jezik.

Izvor: MailOnline


Povezane

Kina se našla na udaru optužbi da provodi masovnu represiju nad Ujgurima i drugim, većinski muslimanskim manjinama u Xinjiangu, u kampovima koji su nalik zatvorima.

23 Dec 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO