Erdogan: Turska će poslati vojsku u Libiju

Erdogan je najavio je da će u januaru 2020. godine parlamentu predložiti slanje vojske u Libiju (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će u januaru 2020. godine parlamentu predložiti slanje vojske u Libiju.

Na taj način turski lider će vojno podržati međunarodno priznatu vladu Libije, koja je od aprila u sukobu sa Libijskom nacionalnom vojskom Khalife Haftara.  

„Idemo tamo gdje smo pozvani. Gdje nismo, ne idemo. S obzirom na to da je poziv stigao, on će biti razmotren“, rekao je Erdogan.

On je ponovio stav da će Turska, za razliku od nekih zemalja koje pomažu „ratnom baronu“, misleći na Haftara, pomoći legitimnoj vladi Libije.

Erdogan je u srijedu bio u iznenadnoj posjeti Tunisu, koji graniči sa Libijom, gdje je sa tuniskim kolegom Kaisom Saiedom razgovarao o mogućnosti prekida vatre u Libiji.

‘Spriječiti oduzimanje naših prava’

Agencija Reuters napominje da je Erdogan doputovao u Tunis u trenutku dok Turska nastoji postići dogovor s državama Sredozemlja, gdje je Ankara u sporu s Grčkom o korištenju resursa na dnu mora kod Kipra.

Prošlog mjeseca Turska je potpisala pomorski sporazum s međunarodno priznatom vladom u Libiji, što je razljutilo Grčku, koja smatra da dogovor krši međunarodno pravo.

„Naš cilj nije uzurpirati nečije pravo na Sredozemlju, već spriječiti oduzimanje naših prava“, rekao je danas Erdogan.

Izvor: Agencije