Nove demonstracije u Indiji protiv zakona o državljanstvu

U Guwahatiju, najvećem gradu Assama, demonstranti su u srijedu pjevali patriotske pjesme, crtali na platnu i napravili skulpturu (EPA)

Više od 1.000 studenata, slikara i pisaca u srijedu je demonstriralo u glavnom gradu Indije New Delhiju i saveznoj indijskoj državi Assam protiv novog zakona koji omogućava državljanstvo nemuslimanskim izbjeglicama iz nekoliko susjednih država, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Protesti u Indiji počeli su odmah nakon što je 11. decembra vladajuća nacionalistička većina usvojila u Parlamentu zakon koji se ne primjenjuje na pripadnike muslimanskih manjina. Kritičari spornog zakona navode kako vlada premijera Narendre Modija na taj način pokušava približiti Indiju hinduističkoj državi, zadajući veliki udarac sekularnoj demokratiji.

U Guwahatiju, najvećem gradu Assama, demonstranti su u srijedu pjevali patriotske pjesme, crtali na platnu i napravili skulpturu.

Na jednoj od slika je nekadašnji lider pokreta za nezavisnost Indije Mahatma Gandhi, kome je nož zaboden u srce, dok su na drugim oslikani protesti, uz krv na ulicama.

Poziv književnice na zajedništvo

Književnica i aktivistkinja Arundhati Roy pridružila se protestu u New Delhiju i pozvala građane da se drže zajedno i čuvaju jedni druge od represije sigurnosnih snaga.

Od početka masovnih protesta prije dvije sedmice, širom Indije su poginule 23 osobe.

Novi zakon omogućava državljanstvo hindusima, kršćanima, sikima, budistima, parsima i đainistima koji su u Indiji ilegalno, ali mogu dokazati kako su bili žrtve vjerskog progona u Bangladešu, Pakistanu ili Afganistanu, većinski muslimanskim državama.

Premijer Modi brani zakon i opisuje ga kao humanitarnu gestu prema izbjeglicama, dodaju agencije.

Izvor: Agencije