Pobjeda iračkih demonstranata: Odobren novi izborni zakon

U protestima je do sada poginulo preko 450 osoba (EPA)

Irački parlament odobrio je novi izborni zakon, što je bio ključni zahtjev demonstranata kako bi se izbori učinili poštenijim.

Međutim, kako prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters, politička blokada u zemlji i dalje onemogućava da se riješi pitanje izbora privremenog premijera, zbog čega Iraku prijete novi nemiri.

Novi izborni zakon omogućit će glasačima da pojedinačno biraju zastupnike, a ne preko stranačkih lista.

Zakon će, također, omogućiti da svaki zastupnik predstavlja određenu izbornu jedinicu, a ne da grupa zastupnika predstavlja cijele pokrajine.

Traže imenovanje nezavisnog premijera

Demonstranti su, pored novog izbornog zakona, tražili uklanjanje cjelokupne političke klase i imenovanje nezavisnog premijera, koji nije član nijedne partije.

U Iraku se od 1. oktobra održavaju masovni protesti čiji učesnici traže promjenu političkog sistema jer smatraju da je duboko korumpiran i da drži većinu Iračana u siromaštvu.

Više od 450 osoba je do sada stradalo u protestima.

Izvor: Agencije


Povezane

Najžešće nasilje nad demonstrantima tokom protuvladinih okupljanja u Iraku bilo je u Nasiriyahu, na jugu zemlje. Od početka protesta u oktobru, u tom je gradu život izgubilo 96 osoba, od toga njih 40 u posljednja dva dana.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO