Čileanski predsjednik raspisao referendum o novom ustavu

U petak se nekih 1.500 demonstranata sukobilo s gotovo 1.000 policajaca na glavnom trgu Plaza Italia (EPA)

Predsjednik Čilea Sebastian Pinera je potpisao zakon o raspisivanju referenduma o novom ustavu koji bi, prema Pineri, trebao stvoriti “čvrst, milosrdan i legitiman okvir” za ujedinjenje zemlje nakon devet sedmica protesta zbog velikih društvenih i ekonomskih nejednakosti.

Referendum što ga je Kongres odobrio prošle sedmice, a bit će održan iduće godine, pokrenut će proces “široke i efikasne građanske participacije”, rekao je Pinera, prenosi Hina.

“Najvažnija je obnova vrijednosti zajedništva, dijaloga ili dogovora, pogotovo s onima koji misle drugačije”, dodao je Pinera.

Čileanci će 26. aprila odlučiti žele li novi ustav. Drugo pitanje na koje će odgovoriti jest ko će biti zadužen za izradu novog ustava pri čemu im se nude dvije opcije: posebno tijelo u koje će biti izabrani građani zaduženi za pisanje novog ustava, ili pak tijelo u kojem će osim izabranih građana biti i sadašnji saziv parlamenta.

Sporni ustav

Sadašnji ustav Čilea donesen je u vrijeme vojne hunte generala Augusta Pinocheta, koji je vladao od 1973. do 1990. godine.

Kritičari smatraju da taj ustav ne pruža dobar okvir za javno zdravstveni sistem, obrazovanje i građansku participaciju.

Jedan od glavnih zahtjeva demonstranata bilo je donošenje novog ustava.

Istraživanje Cadema objavljeno prošlog mjeseca pokazuje da 82 posto Čileanaca smatra kako je potreban novi ustav, a 60 posto ih želi da ga izradi građanski izabrana skupština, dok 35 posto ispitanika želi da ga izradi mješovita skupština sastavljena od građana i političara.

Predsjednik Pinera izrazio je nadu da će novi ustav prevladati nasilje i podjele.

U petak se nekih 1.500 demonstranata sukobilo s gotovo 1.000 policajaca na glavnom trgu Plaza Italia te je dvadesetogodišnjeg demonstranta pregazilo policijsko oklopno vozilo.

Izvor: Agencije