Šef kurdskih obavještajaca: Novi ISIL opasniji od Al-Kaide

ISIL
Talabany je rekao da je reorganizacija ISIL-a nakon rušenja halifata trajala 12 mjeseci i da je sada završena (Reuters)

Sve je više dokaza da skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Iraku ponovno jača, dvije godine nakon što je iračka vojska povratila cjelokupni teritorij kojim je upravljao ISIL, rekao je za BBC u ponedjeljak šef obavještajne službe iračkih Kurda, prenosi agencija Hina.

Kurdski i zapadni obavještajci rekli su BBC-ju kako su sve učestaliji napadi ISIL-a i da se njihova trenutačna prisutnost u Iraku može okarakterizirati kao sofisticirana pobuna.

Lahur Talabany, šef jedne od dviju obavještajnih službi iračkih kurda, Zanyari, rekao je kako su pripadnici ISIL-a u Iraku sada sposobniji i opasniji od Al-Kaide.

‘Kao Al-Kaida na steroidima’

“Njihove su tehnike i taktika bolji, a imaju mnogo više novca na raspolaganju”, rekao je on, kako prenosi agencija. 

“Tehnološki su sofisticiraniji. Teže ih je iskorijeniti. Dakle, oni su kao Al-Kaida na steroidima”, dodao je.

Također je kazao kako je preustroj ISIL-a nakon rušenja kalifata trajao proteklih 12 mjeseci i da je sada završen.

“Novi” ISIL, kaže Talabany, ne želi kontrolirati teritorij jer bi tako postao metom.

Umjesto toga, poput svog prethodnika Al-Kaide, pripadnici ISIL-a žele biti manje vidljivi, pa su zauzeli pozicije u gorju Hamrin.

“To je sada središte ISIL-a”, kaže Talabany i objašnjava da je to razgranato gorje s mnoštvom špilja, koje iračka vojska teško može kontrolirati.

Nezadovoljstvo sunita

Tvrdi da će ISIL jačati zbog velikih prosvjeda u Bagdadu te da će iskoristiti nezadovoljstvo sunita u većinski šijitskoj zemlji.

Više od 450 ljudi poginulo je u sukobima s iračkim sigurnosnim snagama tijekom prosvjeda koji traju od listopada, a čiji je cilj smjena iračke političke elite.

ISIL-u odgovaraju i loši odnosi Bagdada i kurdske regionalne vlasti, koji su pogoršani nakon kurdskog referenduma o neovisnosti 2017., podsjeća Hina.

Izvor: Agencije