Počela istraga o zločinima Bashirovog režima

Omar Hassan al-Bashir, Sudan
Uprkos brojnim pozivima za izručenje, bivši diktator nikad nije izveden pred sud u Haagu (EPA)

U Sudanu je počela istraga protiv bivših čelnika režima Omara al-Bashira o zločinima počinjenim u Darfuru, dok je svrgnuti predsjednik odavno na meti teških optužbi Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u vezi s tim krvavim sukobom.

“Počeli smo istragu o zločinima počinjenim u Darfuru od 2003. godine”, rekao je glavni državni tužilac Tagelsir El-Heber u Khartoumu.

ICC je 2009. i 2010. izdao dva međunarodna naloga za hapšenje protiv Omara al-Bashira za kaznena djela “genocid, zločin protiv čovječnosti i ratni zločin” tokom sukoba u Darfuru, području na zapadu Sudana, na kojem je u ratu s pobunjenicima izginulo 300.000 ljudi, a 2,5 milijuna je raseljeno, pokazuju UN-ovi podaci, prenosi Hina.

Uprkos brojnim pozivima za izručenje, bivši diktator nikad nije izveden pred sud u Haagu, gdje je sjedište ICC-a.

Bashira, koji je na vlast došao državnim udarom 1989. godine, srušila je vojska 11. aprila nakon višemjesečnih protesta protiv njegove vlasti u kojima su poginuli deseci ljudi.

Državni udar iz 1989. godine

Nakon dogovora koji su u augustu postigli vojska i demonstranti, zemljom upravlja prelazna vlada s civilnim premijerom i Suverenim vijećem u kojemu su vojnici i civili.

Vijeće upravlja zemljom tokom trogodišnjeg prelaznog razdoblja nakon kojeg će se raspisati slobodni izbori.

Sredinom decembra bivši predsjednik Bashir je na sudu u Khartoumu osuđen na dvije godine zatvora zbog “korupcije”, ali je zbog svoje dobi poslan u ustanovu za rehabilitaciju, a ne u zatvor.

Na sudu u svojoj zemlji mogao bi odgovarati i za druga krivična djela.

Tako je za njim izdan nalog za hapšenje zbog umiješanosti u državni udar 1989. kojim je došao na vlast.

Izvor: Agencije