Moon: Situacija između Sjeverne Koreje i SAD-a nije korisna za Pjongjan

Tokom sastanka sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom  u Pekingu (desno), Moon je izrazio nadu da će doći do prekida nuklearnih i raketnih programa Sjeverne Koreje (EPA)

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in rekao je da zaustavljeni pregovori o denuklearizaciji i nedavno rasplamsavanje tenzija između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje nisu korisni za Pjongjang, saopćeno je iz njegove kancelarije.

Tokom sastanka sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom  u Pekingu, Moon je rekao da se nada da će dva susjeda bliže sarađivati kako bi pomogli ponovnom pokretanju pregovora namijenjenih prekidu nuklearnih i raketnih programa Sjeverne Koreje.

Xi je rekao da će “igrati vodeću ulogu” zajedno sa Moonom kako bi bilateralne odnose doveo na “novi, viši nivo”, objavio je Reuters, prenosi Tanjug.

Pregovori u zastoju 

Pregovori SAD-a i Sjeverne Koreje u zastoju su jer Washington traži da se Pjongjang odrekne svog nuklearnog arsenala i raketnih testova, dok Sjeverna Koreja traži progresivan pristup, koji uključuje brzo ukidanje barem dijela međunarodnih sankcija koje pritišću njenu ekonomiju.

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je da sjevernokorejski vođa Kim Jong-un riskira da izgubi “sve” ako nastavi neprijateljstva i da se Sjeverna Koreja mora denuklearizirati.

Trump i Kim susreli su se tri puta od maja 2018. godine, ali nije postignut napredak prema postizanju dogovora.

Izvor: Agencije