Kompanija Boeing dala otkaz direktoru nakon dva fatalna pada

Prizemljenje aviona 737 MAX bila je najveća kriza tokom Muilenburgove 34-godišnje karijere u Boeingu (EPA)

Kompanija Boeing je otpustila glavnog izvršnog direktora Dennisa Muilenburga, nakon godinu dana intenzivnih analiza i problema koji su krenuli nakon dva fatalna pada njihovih aviona 737 MAX, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Jedan zvaničnik Boeinga rekao je da su članovi uprave vijećali tokom vikenda i da su u nedjelju donijeli odluku da otpuste Muilenburga, dodaje britanska agencija.

Smjena u rukovodstvu Boeinga dolazi u vrijeme dok se vodeći svjetski proizvođač aviona bori da dobije dozvole regulatora za svoj prizemljeni, najprodavaniji mlaznjak i dok pokušava da povrati povjerenje putnika i avioprevoznika.

Predsjedavajući Boeinga David Calhoun će preuzeti dužnost glavnog izvršnog direktora i predsjednika 13. januara, saopćila je kompanija, dodajući da je promjena rukovodstva bila potrebna zbog vraćanja povjerenja u kompaniju.

Najveća kriza

Član uprave Lawrence Kellner preuzet će odmah dužnost neizvršnog direktora upravnog odbora, a glavni finansijski direktor Greg Smith će tokom kratkog prelaznog perioda (do 13. januara) obavljati funkciju privremenog izvršnog direktora, saopćeno je iz Boeinga.

Prizemljenje aviona 737 MAX bila je najveća kriza tokom Muilenburgove 34-godišnje karijere u Boeingu, gdje je započeo radni staž 1985, napredujući do čelne pozicije u kompaniji 2015. godine.

Boeing je saopćio ranije ovog mjeseca da će u januaru obustaviti proizvodnju ovog aviona na izvjesno vrijeme.

Jedan viši izvor iz kompanije nazvao je formulaciju u Boeingovom saopćenju “brutalnom”, dok je drugi rekao da je odluka bila neizbježna nakon rastuće spirale pritisaka uslijed problema koji su se nizali jedan za drugim.

Izvor: Agencije