Japanska vlada predlaže postepeno puštanje vode iz Fukushime

Ministarstvo predlaže kontrolirano oslobađanje vode u Tihi okean (EPA)

Japansko ministarstvo privrede i industrije danas je predložilo da se ogromna količina radioaktivne vode koja je u havarisanoj nuklearnoj centrali Fukushima odstrani ili postepenim ispuštanjem u okean ili isparavanjem.

AP navodi da je prijedlog dat u pokušaju da se riješi veliki problem za operatora nuklearne centrale tokijske elektrokompanije TEPCO jer nestaje raspoloživog prostora za skladištenje, uprkos strahovanju od ljutite reakcije javnosti, prenijela je Beta.

To je prvi put da je Ministarstvo suzilo opcije za tu vodu. Gotovo devet godina od havarije centrale Fukushima Daiichi, kao posljedica zemljotresa i cunamija, radioaktivna voda i dalje se akumulira jer je voda potrebna za hlađenje jezgra i smanjenje curenja iz oštećenih reaktora na minimum.

Američka agencija navodi da vladin tim godinama razmatra kako da se riješi ta kriza. U danas podnesenom nacrtu Ministarstvo predlaže kontrolirano oslobađanje vode u Tihi okean, dozvoljavanje vodi da ispari ili kombinaciju te dvije metode.

Puštanje vode odobrio UN

Minstarstvo je saopćilo da je kontrolirano oslobađanje kontaminirane vode u more najbolja opcija zato što bi se tako razvodnila i raspršila voda iz centrale koristeći se metodom koju je odobrilo relevantno tijelo UN-a. Time bi bilo olakšano i nadziranje nivoa radijacije u okolini.

Kad bi se cijela količina vode ispustila u periodu jedne godine, nivoi radijacije povećali bi se hiljadu puta manje od nivoa koje ljudi obično dobiju iz prirodne okoline, navela je vlada.

Ministarstvo je ukazalo da je isparavanje kontaminirane vode testirana i dokazana metoda poslije topljenja jezgra 1979. u nuklearnoj centrali Three Mile Island u američkoj državi Pennsylvaniji, kada je trebalo dvije godine da se oslobodi 87.000 tona vode kontaminirane tricijem.

Japanska vlada i operator nuklearne centrale Tokijska elektrokompanija (TEPCO) nisu se mogli riješiti više od milion tona radioaktivne vode koja je procesuirana i uskladištena zbog protivljenja lokalnih ribara i stanovnika, koji strahuju da bi to dalje naškodilo ugledu Fukushime i obnovi centrale.

Kompanija je uspjela smanjiti obim vode ispumpavanjem podzemne vode uzvodno i postavljanjem skupog podzemnog “ledenog zida” oko zgrada s reaktorima da se spriječi curenje vode u more.

Ispuštanje vode poslije Olimpijskih igara

TEPCO navodi da ima prostora da uskladišti do 1,37 miliona tona i samo do ljeta 2022, što je potaklo špekulacije da bi voda mogla biti ispuštena poslije Olimpijskih igara u Tokiju sljedećeg ljeta.

Kompanija i stručnjaci navode da rezervoari s vodom blokiraju rad na gašenju centrale i da treba osloboditi prostor za izgradnju skladišta za uklonjen otpad i druge radioaktivne materijale.

Rezervoari bi, također, mogli ispustiti svoj radioaktivni sadržaj u slučaju većeg zemljotresa, cunamija ili poplave.

Stručnjaci, uključujući i stručnjake Međunarodne agencije za atomsku energiju koji su pregledali centralu Fukushima, smatraju da je kontrolirano oslobađanje vode u okean jedina realistična opcija mada bi to, po njihovom mišljenju, trajalo decenijama, navodi AP.

Izvor: Agencije