Delegacije Turske i Rusije u Moskvi počinju razgovore o Siriji i Libiji

Erdogan je izjavio da Turska i Rusija rade na okončanju napada u sirijskom Idlibu (EPA)

Delegacija Republike Turske boravi u službenoj posjeti u Moskvi, gdje će s ruskom delegacijom razgovarati o krizama u Siriji i Libiji, javlja agencija Anadolija.

Delegacija na čelu sa zamjenikom turskog ministra vanjskih poslova Sedatom Onalom stigla je u Moskvu sinoć, a danas bi trebala održati i prve sastanke s ruskim delegacijama.

Agencija navodi da su susreti u Moskvi svojevrsna priprema posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Turskoj, najavljene za 8. januar sljedeće godine.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan jučer je izjavio da Turska i Rusija rade na okončanju napada u sirijskom Idlibu.

“Šaljemo delegaciju na sastanke u Moskvi. Na osnovu tih pregovora određivat ćemo naše sljedeće poteze”, rekao je Erdogan.

Ildib i Haftar kamen spoticanja između Erdogana i Putina

Pozivajući se na lokalne vlasti, Anadolija je u petak objavila da je najmanje devetero civila ubijeno u napadima koje su ruske zračne snage izvele na području sjeveroistočne sirijske pokrajine Idlib, koja je prošle godine proglašena zonom deeskalacije.

Civilna zaštita iz Idliba javlja da su ruski bombarderi protekle noći gađali naselje Maarat al-Numan, kao i nekoliko sela na jugu Idliba.

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi približno četiri miliona stanovnika i interno raseljenih, koji su meta stalnih napada snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, koga podržava Rusija.

Putin i Erdogan sastali su se 22. oktobra u Sočiju kako bi se dogovorili o memorandumu o zajedničkim akcijama za rješavanje situacije na sjeveroistoku Sirije, dok i jedan i drugi predsjednik sada najavljuju nastavak pregovora kako bi postigli konačno rješenje u Siriji.

Nekoliko sedmica kasnije, 10. decembra, turski predsjednik u intervjuu za državnu televiziju TRT izrazio je spremnost Turske da pošalje vojne snage u Libiju ako to zatraži legitimna vlada u Tripoliju, naglašavajući da će s ruskim kolegom Putinom razgovarati i o pitanju podrške Moskve snagama penzionisanog generala Khalife Haftara, suprotstavljenog vladi u Tripoliju.

Izvor: Agencije


Povezane

Sirijska opservatorija za ljudska prava navodi da je u sukobima na obje strane od četvrtka poginulo najmanje 170 ljudi.

Published On 22 Dec 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO