Predstavljena nova turska podmornica

Erdogan je rekao da će se od 2022. svake naredne godine proizvoditi po jedna nova podmornica (EPA)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan predstavio je u gradu Kocaeliju podmornicu novog tipa, te najavio da će turska mornarica 2027. raspolagati sa najmanje šest novih turskih podmornica.

Erdogan je u Istanbulu govorio na ceremoniji predstavljanja turske podmornice “Pirireis”, koja je prva podmornica u okviru turskog projekta novog tipa podmornice, prenijela je Anadolija.

Tom prilikom je istakao kako je ovaj projekt počeo prije četiri godine, a očekuje se da bi ona do 2022. godine trebala pružati uslugu.

Svake godine po jedna

Podsjećajući kako će prije kraja sljedeće godine početi i izgradnja broda Selmanreis, Erdogan je rekao da će se od 2022. godine, svake godine proizvoditi po jedna nova podmornica.

“Tako da će naša mornarica do 2027. godine raspolagati sa svih šest naših novih podmornica”, rekao je Erdogan.

Komentarišući aktuelna dešavanja, Erdogan je poručio kako Turska nipošto neće odustati ni od koraka napravljenih u Siriji, niti od sporazuma postignutih s Libijom.

Podvukao je kako Turska nema namjeru nikome izazvati problem niti uzurpirati nečije pravo.

“Neka nam se niko ne približava s namjerom da nas isključi, okupira naše obale ili uzurpira naše ekonomske interese”, zaključio je Erdogan.

Izvor: Agencije