Macron poziva na prekid štrajkova tokom praznika

Međugradske i međuregionalne željezničke linije su u potpunom haosu te zato vozovi kasne satima (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u nedjelju, u ime francuskog naroda, na prekid štrajkova tokom praznika, javljaju agencije, podsjećajući da su štrajkovi paralizirali željeznički promet širom zemlje.

Štrajkači, rekao je Macron tokom posjete Abidjanu u Obali Slonovače, moraju uzeti u obzir da ima ljudi u cijeloj Francuskoj koji se žele otići u posjetu najbližima tokom praznika, ali nekoliko sindikata je već najavilo nastavak štrajkova i za Božić, piše AFP, prenosi Hina.

Međugradske i međuregionalne željezničke linije su u potpunom haosu te stoga vozovi kasne satima.

Poremećen javni prijevoz

Prema najnovijoj anketi, nakon 18 dana poremećenog javnog prijevoza i početkom božićnih praznika vidljiv je pad podrške Francuza štrajku protiv penzijske reforme.

Podrška štrajku sada iznosi 51 posto i pala je za tri posto, dok se za četiri posto povećao broj ispitanika koji se protive štrajku.

Ali, 69 posto Francuza smatra da će vlada “ići do kraja s reformom” te da “neće popustiti pred zahtjevima sindikata”.

Sindikati pozivaju vladu predsjednika Macrona da razmotri ili povuče planove o jedinstvenom penzionom bodovnom sistemu i izražavaju ogorčenje zbog vladine odluke da poveća minimalnu dob za odlazak u punu penziju na 64 godine.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada