Izraelski ministar poziva na ukidanje Palestinske samouprave

Bezalel Smotrich, izraelski ministar transporta, nazvao je ICC 'političkom i antisemitskom institucijom' (EPA)

Izraelski ministar transporta Bezalel Smotrich pozvao je vladu svoje zemlje da ukine Palestinsku samoupravu, u rekciji na odluku Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (ICC) da pokrene istranu navodnih izraelskih ratnih zločina.

U tvitu na svom nalogu, Smotrich je nazvao ICC “političkom i antisemitskom institucijom”.

Smotrichevi komentari uslijedili su nakon istupa glavne tužiteljice ICC-a Fatoue Bensoude, koja je rekla da postoje osnovani razlozi za pokretanje istrage o navodnim ratnim zločinima na okupiranim palestinskim teritorijama na Zapadnoj obali, Istočnom Jerusalemu i Pojasu Gaze.

Traži ultimatum Palestincima

Ta odluka donesena je nakon što su palestinske vlasti u maju 2018. podnijele formalni zahtjev da se istraže izraelski ratni zločini nad palestinskim narodom.

Smotrich je od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zatražio da Palestinskoj samoupravi uputi ultimatum, u kojem bi od nje tražio da u roku od 48 sati povuče optužbe, ili da u suprotnom raspusti palestinsku vladu.

“Koristi postojanja Palestinske samouprave nisu vrijedni diplomatske štete koju nam ona nanosi u međunarodnim okvirima. Na Izrael je bolje da radi na njenom uništenju”, rekao je Smotrich.

Izvor: Al Jazeera i agencije