Haftarove snage zauzele brod sa turskom posadom, Ankara demantira

Potrebno je još mnogo raditi da bi embargo UN-a zaživio u praksi, tvrdi službeni Berlin (Reuters)

Snage lojalne odbjeglom libijskom komandantu Khalifi Haftaru objavili su da su u blizini libijske obale preuzeli brod koji je plovio pod zastavom Grenade, a čiju posadu čine turski državljani.

Ovaj čin dolazi ubrzo nakon što je turski parlament odobrio sigurnosnu i vojnu saradnju sa Libijom.

Brod koji pripada Haftarovoj Libijskoj nacionalnoj vojsci (LNA) zaustavio je brod u teritorijalnim obalama Libije, blizu istočnog grada Derbe i preusmjerio ga u luku Ras El Hilal “zbog inspekcije tereta koji je prevozio”, rekao je glasnogovornik LNA Ahmed Mirmari, bez dodatnog pojašnjavanja.

Istočne snage agenciji Reuters poslale su video snimak na kojem se vidi kako Haftarove snage zaustavljaju brod i ispituju članove posade, kao i fotografije pasoša tri turska državljana.

No, nedugo nakon objave Haftarovih snaga, oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Turske, koje je demantovalo da su privedeni turski državljani. 

Turska uz međunarodno priznatu vladu

Kako prenosi Anadolija, Ministarstvo tvrdi da je brod pristao zbog tehničkih problema. 

Potvrđeno je da je brod, koji je pristanjen u luku, prošao neophodne kargo kontrole, te su negirane tvrdnje u medijama o tome kako su privedeni državljani Turske.

U subotu, Turska je potpisala sigurnosni i vojni sporazum sa međunarodno priznatom libijskom vladom (GNA).

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da bi Turska mogla u Libiju poslati trupe koje bi pomogle snagama GNA, koje se bore protiv Haftarove vojske.

Eksperti Ujedinjenih nacija prošlog mjeseca su Reutersu kazali da Libija šalje vojnu opremu u Libiju, čime krši embargo UN-a.

Turska u ratu u Libiji podržava vladu na čelu sa Fayezom al-Sarrajem, koja već mjesecima odolijeva ofanzivi Haftarove vojske.

Kako se vjeruje, Haftar, pak, ima podršku Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Rusije.

Izvor: Agencije