Španija će snižavati plaće ‘lijenim’ državnim službenicima

Birokracija, Administracija
Državne institucije odsad imaju pravo sniziti plaće zaposlenicima koji nisu ispunili svoje ciljeve i zadatke (Al Jazeera)

Španjolska će odsad kažnjavati svoje “lijene” državne službenike, prenosi agencija Anadolija.

Španjolski je Vrhovni sud donio presudu u korist mjere kojom će se snižavati plaće najmanje produktivnim državnim službenicima u toj zemlji.

Španjolska je poznata kao zemlja u kojoj je mnogim mladim ljudima cilj raditi u državnom sektoru, a mnogi vide državni posao kao ostvarenje sna.

U odnosu na cjelokupno ekonomsko stanje u zemlji, plaće su u državnom sektoru vrlo pristojne, a, osim toga, nude mnogo veću stabilnost u odnosu na privatni sektor, kao i kraće radno vrijeme.

Ipak, posljednjih je godina ozbiljan problem u državnom sektoru činjenica da veliki broj zaposlenika uopće ne razmišlja o produktivnosti na radnom mjestu jer uživaju velika radnička prava, posebno kad je riječ o otkazima, navodi agencija.

Pravo snižavanja plaća

U toj će zemlji, međutim, državni službenici u sljedećem razdoblju morati mnogo više paziti na rezultate svog rada.

Prema odluci Vrhovnog suda, državne institucije odsad imaju pravo sniziti plaće zaposlenicima koji nisu ispunili svoje ciljeve i zadatke na radnom mjestu.

Utvrđeno je da se neki državni službenici, naprimjer, nikad nisu javljali na telefon, nisu slijedili radne upute i radili su manje nego što je to predviđeno po zakonu.

Prema podacima iz 2018., u državnom je sektoru radilo 3,07 milijuna ljudi ili 16 posto radno sposobnog stanovništva Španjolske.

Prosječno radno vrijeme državnih službenika u Španiji traje od 9:00 do 14:30, prenosi Anadolija.

Izvor: Agencije