Evropski parlament odobrio Puigdemontu mjesto zastupnika

Puigdemont i Comín u Briselu su pozdravili presudu Suda EU-a (EPA)

Bivši članovi katalonske vlade Carles Puigdemont i Antoni Comin, čije izručenje iz Belgije traži Španija, u petak su dobili akreditaciju od Evropskog parlamenta i tako postali zastupnici ondje, prenosi Hina.

Bivši predsjednik Vlade Puigdemont i Comin, zadužen za zdravstvo, u Belgiji su od 2017. nakon što su u Barceloni proglasili samostalnu republiku Kataloniju. U Španiji su optuženi za poticanje stanovnika na ustanak, neposluh i nezakonito korištenje javnog novca za organiziranje referenduma koji je bio zabranio Ustavni sud.

U maju su na izborima za Evropski parlament osvojili zastupnička mjesta na listi Stranke za nezavisnost Katalonije.

No, Evropski parlament uskratio im je akreditaciju, pa nisu mogli preuzeti mjesta i sudjelovati na konstituirajućoj sjednici. U četvrtak je, međutim, Sud Evropske unije u Luxembourgu presudio da je špansko pravosuđe trebalo pustiti njihovog zatvorenog kolegu Oriola Junquerasa da preuzme mjesto u Evropskom parlamentu.

Junqueras, bivši potpredsjednik katalonske vlade, također je u maju osvojio mjesto u Evropskom parlamentu, ali je bio u pritvoru u Španiji pod istim optužbama, pa nije mogao preuzeti mjesto eurozastupnika. Sudija u Luxembourgu rekao je da je objavom rezultata izbora automatski stekao imunitet zastupnika i da mu je špansko pravosuđe trebalo dopustiti odlazak u Evropski parlament.

Borba protiv moćne mašinerije

Junqueras je u oktobru osuđen na 13 godina zatvora. Vrhovni sud u Madridu osudio je još osmoricu bivših zvaničnika na nešto manje zatvorske kazne. Junquerasov advokat zatražio je njegovo puštanje na slobodu, dok je špansko državno tužilaštvo zatražilo njegov ostanak u zatvoru tvrdeći da se presuda u Luxembourgu ne odnosi na osuđujuću presudu nego na prethodno razdoblje dok je bio optužen u pritvoru. Španski Vrhovni sud sljedećih dana razmotrit će presudu iz Luxembourga, pa se očitovati o njoj.

Puigdemont i Comin u Briselu su pozdravili presudu Suda EU-a. Puigdemont je u petak, izlazeći iz Evropskog parlamenta, rekao: “Morali smo se boriti protiv moćne mašinerije pod utjecajem španske države. Evropsko pravosuđe kaže da smo eurozastupnici, a zakone je potrebno poštivati. Ovo je velika pobjeda za Evropu.”

On i Comin dobili su privremene akreditacije, koje bi u sljedećih desetak dana mogle postati stalne. Kad postanu stalne, zatražit će da se protiv njih povuče evropski nalog za hapšenje iz Španije.

Španski sud i dalje traži od Belgije njihovo izručenje. Belgijski sud odgodio je ovog mjeseca odluku do sredine februara. Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je da će Španija poštivati odluke sudova.

Izvor: Agencije