Samit GCC-a naredne sedmice u Rijadu

Blok GCC sačinjavanju Bahrein, Katar, Kuvajt, Oman, Saudijska Arabija i UAE (Reuters)

Lideri i predstavnici država Zaljeva naredne sedmice će se sastati u Saudijskoj Arabiji na godišnjem samitu, u vrijeme trajnog diplomatskog spora u regiji.

Vijeće zaljevske saradnje (GCC) održat će 40. sastanak 10. decembra u saudijskoj prijestolnici Rijadu, objavilo je ovo tijelo u kojem članstvo ima šest država regije.

„Njihova visočanstva i veličanstva će razgovarati o nekoliko važnih političkih, odbrambenih, ekonomskih i socijalnih problema kako bi ojačali napredak GCC-a i povezanost među članicama“, navodi se u saopćenju generalnog sekretara Vijeća Abdulateef bin Rashid Al Zayani.

„Oni će također razgovarati o političkim razvojima na regionalnoj i međunarodnoj sceni, kao i o sigurnosnoj situaciji u regiji i njenim posljedicama na sigurnost i stabilnost GCC država.“

Samit se trebao održati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali iz GCC-a nisu objavili zašto su odlučili premjestiti sastanak u Saudijsku Arabiju.

Turnir i nenajavljena posjeta

Blok GCC sačinjavanju Bahrein, Katar, Kuvajt, Oman, Saudijska Arabija i UAE.

Od juna 2017. godine, blok je okrnjen blokadom koju su Kataru nametnuli Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i UAE, optužujući susjednu državu da „podržava terorizam“, a tu tvrdnju stalno i kategorično odbacuje Doha.

No, nedavno su nogometne reprezentacije Saudijske Arabije, UAE-a i Bahreina otputovale u Katar na turnir Kupa Arapskog zaljeva.

Također se navodi kako je katarski ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani bio u nenajavljenoj posjeti saudijskoj prijestolnici prošlog mjeseca.

Prošlogodišnji samiz GCC-a, također održan u Rijadu, okončan je bez napretka na rješavanju diplomatske krize u ovoj regiji.

Izvor: Al Jazeera