Ruski izvještaj: Rat u Siriji pretvorio se u ekonomski sukob

Sirijski režim želi uspostaviti kontrolu nad cjelokupnom teritorijom zemlje i silom preuzeti kontrolu nad postrojenjima za proizvodnju nafte i plina (Al Jazeera)

Damask je nedavno zatražio od sirijskih kurdskih čelnika i starješina arapskih plemena na sjeveroistoku Sirije da se naftna i plinska polja stave pod potpunu kontrolu vladinih snaga. Zašto?

U izvještaju ruskog lista Nezavisimaja Gazeta (Nezavisne novine), Stanislav Ivanov, istraživač Instituta za orijentalne studije Ruske akademije nauka, piše da su kurdske milicije podržane snagama zapadne međunarodne koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama oslobodile istočnu obalu rijeke Eufrat, bogatu naftom i plinom, od pripadnika Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).   

Ruske zračne snage također su dale svoj doprinos porazu ISIL-ovih formacija. Snage Sirijske vlade nisu aktivno učestvovale u borbenim aktivnostima i radije su ostajale u Damasku i pokrajini Latakia u tom periodu, tvrdi autor.

U kontekstu aktualnog građanskog rata i stvarnog raspada države u enklave, kurdske oslobodilačke milicije u savezništvu s lokalnim arapsko-sunitskim plemenima smatraju da imaju pravo raspolagati svojim prirodnim resursima, jer su sačinjene uglavnom od sirijskih građana.

Američka prisutnost

Što se tiče američkog vojnog kontingenta koji se još uvijek nalazi na istoku Sirije, na čije povlačenje poziva Assad, tu je da zaštiti naftna postrojenja u ovoj regiji, s obzirom na to da osiguravaju potrebe kurdskih snaga koje su sklopile savez s Washingtonom.

Ivanov ističe da Kurdi i sunitski Arapi sa istoka Sirije smatraju kako nisu dužni staviti svoja područja i resurse pod kontrolu Damaska prije donošenja novog ustava i formiranja nove koalicione vlade u državi, imajući u vidu da Assad nije iznio prijedlog o zajedničkoj eksploataciji tih ležišta.

Zapravo, sirijski režim nastavlja ignorirati Kurde i davati prednost rješavanju unutrašnjih sporova silom uz pomoć Iranske revolucionarne garde, libanskog Hezbollaha i afganistanskih, pakistanskih i iračkih milicija kako bi uspostavio kontrolu nad cjelokupnom teritorijom zemlje i silom preuzeo kontrolu nad postrojenjima za proizvodnju nafte i plina.  

Protesti velikih razmjera u desecima gradova Irana koji su završili krajem 2017. i početkom 2018. godine pokazali da iranska izdvajanja između osam i dvanaest milijardi dolara godišnje za podršku porodici Assad predstavljaju veliko opterećenje za iransku ekonomiju, tvrdi Ivanov.

Ruske vlasti nadale su se da će izvozom naftnih derivata nadoknaditi dio troškova održavanja ruskih oružanih snaga u Siriji, no pokazalo se da je većina naftnih i plinskih polja u istočnoj Siriji i dalje pod kontrolom kurdskih milicija koje podržava američka vojska, dok su se svi Assadovi pokušaji da ponovo preuzme kontrolu nad ovim resursima pokazali neuspješnim.

U Latakiji, Assadovom rodnom mjestu, stvari ne idu baš dobro. Uprkos prividnoj stabilnosti u gradu, koji se smatra uporištem političke elite, u godinama građanskog rata u potpunosti prelazi u ruke lokalnih vojskovođa i „organiziranog kriminala“, kaže Ivanov.

Za obnovu potrebno 400 milijardi dolara

„Zapravo, ovo je na mnogo načina pomoglo samoj političkoj eliti, što je podsticalo krijumčarenje i druge vrste ilegalnih poslova“, kazao je.

Unatoč Assadovim stalnim pozivima da poslovni ljudi i međunarodna zajednica ulažu u obnovu sirijske ekonomije i infrastrukture, nisu primljena značajna finansijska sredstva. 

Ivanov kaže kako se procjenjuje da je za obnovu Sirije potrebno oko četiri stotine milijardi dolara, te da Rusija i Iran nemaju ta sredstva.

S druge strane, Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i druge arapske i muslimanske zemlje ne priznaju legitimitet Assadove vlade, a ako i pruže pomoć Siriji, onda će ona biti usmjerena na područja koja nisu pod kontrolom Damaska, smatra autor teksta.

Izvještaji pokazuju da su se čak i privrednici bliski Assadu i njegovom okruženju do sada suzdržavali od ulaganja u vlastitu ekonomiju. Tako su nedavno objavljeni podaci da su Assadovi rođaci, koji se nalaze pod zapadnim sankcijama, kupili najmanje dvadeset skupih luksuznih stanova, od kojih se većina nalazi u neboderima Moskve.

Autor je napomenuo da su Assad i njegove pristalice zadovoljni stanjem „ni rata ni mira” u Siriji, posebno u vrijeme kada se usvajanje novog ustava i formiranje koalicijske vlade odgađa na neodređeno vrijeme.

Istaknuo je da trenutna sirijska elita i njeni saveznici u Teheranu pokušavaju izbjeći bilo kakva ulaganja novčanih sredstava u buduću Siriju i nastoje ostvariti trenutnu korist zbog Assadovog straha da će bilo kakvi slobodni izbori dovesti do promjene režima.

Izvor: Mediji


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO