Podrška Pariškom sporazumu u fokusu klimatskog samita

Naš rat protiv prirode mora da prestane, a mi znamo da je to moguće, zaključio je Guterres (EPA)

Ujedinjeni narodi (UN) počeli su u ponedjeljak dvosedmični klimatski samit u španskoj prijestolnici Madridu gdje su svjetski čelnici suočeni s rastućim pritiskom kako bi pokazali da mogu okupiti političku volju u svrhu izbjegavanja katastrofalnih učinaka globalnog zagrijavanja, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Razgovori su počeli u vrijeme sve vidljivijih učinaka rasta temperature prošle godine, s požarima koji haraju od Arktika i Amazonije do Australije te uragana koji divljaju tropskim područjem.

Svrha konferencije jeste položiti posljednje komadiće temelja za podršku Pariškom sporazumu sklopljenom 2015. u svrhu rješavanja klimatskih promjena, a koji ulazi u ključnu provedbenu fazu sljedeće godine, konstatira britanska agencija.

Postojeća obećanja u sklopu sporazuma nisu dovoljna kako bi se izbjegle najopasnije posljedice globalnog zatopljenja, u smislu porasta nivoa mora, suše, oluja i drugih uticaja, rekli su naučnici.

‘Tačka bez povratka’

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je prethodno da su napori međunarodne zajednice da se zaustave klimatske promjene dosada bili krajnje neadekvatni i da postoji opasnost po kojoj bi globalno otopljenje moglo da pređe “tačku bez povratka”.

Guterres je, uoči međunarodne klimatske konferencije u Madridu, rekao da se posljedice rasta temperature već osjećaju širom svijeta, što dramatično utiče na ljude i prirodu, prenosi AP.

Primijetio je da svijet ima naučno znanje i tehnička sredstva da ograniči globalno zagrijavanje, ali da mu “nedostaje politička volja”.

“Tačka bez povratka više nije iza horizonta. Ona je na vidiku i hrli ka nama”, rekao je Guterres novinarima u Madridu.

Prvi čovjek UN-a, međutim, želi da pošalje poruku nade, a ne očajanja, javlja AP.

“Naš rat protiv prirode mora da prestane, a mi znamo da je to moguće”, zaključio je Guterres.

Izvor: Agencije