IAEA imenovala Rafaela Mariana Grossija za novog šefa

Rafael Mariano Grossi je novi generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (EPA)

Na specijalnoj sjednici Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u ponedjeljak je odobreno imenovanje argentinskog diplomate Rafaela Mariana Grossija kao novog generalnog direktora te agencije Ujedinjenih naroda.

Grossi (58) će služiti četverogodišnji mandat od 3. decembra, nasljeđujući na toj poziciji Yukiyu Amana, japanskog diplomatu koji je obavljao tu dužnost od 2009. godine, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju Xinhua.

Amano je preminuo u julu, znatno prije isteka svog trećeg četverogodišnjeg mandata.

Odluka, koju su donijeli predstavnici 171 države članice agencije, uslijedila je samo mjesec dana nakon što je 35-člani Odbor guvernera IAEA imenovao Grossija na taj položaj.

Prvi čelnik IAEA iz Latinske Amerike

“IAEA je značajna institucija, s jedinstvenim mandatom, i želim osigurati da ona ispuni taj mandat svojim punim potencijalima. Naše funkcije pokrivaju krajnje različita polja, kao što su medicina, poljoprivreda, energetika, klimatske promjene i neširenje nuklearnog oružja. Aktivnosti IAEA su bitne za sve njene države članice i njihove građane”, izjavio je Grossi.

Novoimenovani generalni direktor, koji je postao prvi čelnik IAEA iz Latinske Amerike, karijerni je diplomata, s više od 35 godina profesionalnog iskustva u poljima nuklearnog neširenja i razoružanja.

Kao šesti čelnik IAEA od njenog osnivanja 1957. godine, Grossi je vodio tijesnu utrku za tu poziciju s Rumunom Cornelom Ferutom, glavnim koordinatorom IAEA i vršiocem dužnosti generalnog direktora agencije.

Izvor: Agencije


Povezane

Teheran nastavlja kršiti ograničenja iz sporazuma o nuklearnim aktivnostima korak po korak, kao odgovor na američke ekonomske sankcije.

Published On 04 Oct 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO