Hiljade ponovno dolaze u Njemačku i traže azil

U posljednjih osam godina u Njemačku je, tražeći utočište, došlo 1,78 miliona ljudi (Arhiva)

Hiljade tražitelja azila koji žive u Njemačkoj već su bili deportirani ili su dobrovoljno napustili zemlju prije nego su se vratili te ponovno zatražili azil, prema izvještaju lista Welt, prenosi Hina.

Do 30. oktobra ove godine u Njemačkoj je bilo 4.916 tražitelja azila koji su već ušli u zemlju dva puta od 2012. godine, te su tada ili deportirani ili su otišli dobrovoljno, a nakon toga ponovno su se vratili i zatražili azil treći put, napisao je list citirajući podatke njemačke vlade.

U Njemačkoj je 1.023 tražitelja azila koji četvrti put pokušavaju dobiti azil, a 294 ih je to pokušalo pet ili više puta. 

Prema njemačkom saveznom statističkom uredu, u tu je zemlju između 2010. i 2018. godine tražeći utočište došlo 1,78 miliona ljudi.

Poziv na reforme

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer pozvao je na reforme za dobivanje azila u Evropi uključujući i uvođenje procedure u kojoj bi se provelo inicijalno ispitivanje migrantskih zahtjeva za zaštitom prije nego što uđu u Evropu.

Nedavno je najavio strože granične kontrole, kao odgovor na kontroverzni ponovni ulazak vodećeg člana libanonskoga klana Miri u Njemačku.

Ibrahim Miri deportiran je u Libanon u julu nakon što je osuđen za organizirani narkokriminal, no potkraj oktobra ponovno je došao u Bremen.

Nakon toga opet je deportiran.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO