Amazon povukao seriju ‘ukrasa’ sa motivima Auschwitza

Na predmetima su prikazane željezničke šine koje vode do zloglasnih kapija Auschwitza, bodljikava žica i zgrade u kojima su bile smještane žrtve (AP)
Na predmetima su prikazane željezničke šine koje vode do zloglasnih kapija Auschwitza, bodljikava žica i zgrade u kojima su bile smještane žrtve (AP)

Američka kompanija Amazon povukla je seriju „božićnih ukrasa“ sa fotografijama koncentracionog logora Auschwitz Birkenau u Poljskoj, prenosi agencija Tanjug.

Povlačenje „ukrasa“ je uslijedilo nakon što je poljski Memorijalni centar Auschwitz na svom Twitter nalogu objavio poziv da budu uklonjeni, jer su „uznemiravajući“ i „omalovažavajući“, javio je BBC.

Osim „ukrasa“ za novogodišnju jelku, slike logora smrti iz Drugog svjetskog rata bile su na otvaračima za boce i na podlozi za kompjuterski miš.

Svi ti predmeti su prikazivali scene iz nacističkog konc-logora smrti gdje su počinjena masovna smaknuća tokom Drugog svjetskog rata.

Na predmetima prikazane željezničke šine koje vode do zloglasnih kapija Auschwitza, bodljikava žica i zgrade gdje su bile smještane žrtve – većinom Jevreji.

Pravila Amazona

Memorijalni centar i muzej kasnije su objavili novu informaciju u kojoj se navodi kako su sporni predmeti uklonjeni i zahvalili korisnicima društvenih medija za njihovu „aktivnost i reakciju“ nakon što je objava privukla hiljade ponovnih slanja.

Iz Amazona su objavili kako su „sporni proizvodi uklonjeni“.

„Svi prodavači moraju poštivati naše upute i pravila objave i oni koji to ne budu činili bit će pogođeni djelovanjem uključujući i uklanjanje njihovog profila“, dodaju.

Izvor: Agencije


Povezane

Merkel će biti prva predsjednica njemačke vlade u 24 godine koja će posjetiti bivši koncentracijski logor u kojem je ubijeno gotovo milion Jevreja.

29 Nov 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO