SAD priprema nove sankcije za Rusiju

Demokrate i republikanci su početkom 2019. godine podnijeli Kongresu na razmatranje nacrt zakona o 'zaštiti američke sigurnosti od agresije Kremlja' (EPA)

Komitet Senata SAD-a za međunarodne poslove usvojio je nacrt zakona, koji predviđa veliki paket sankcija protiv državnog duga Rusije, kao i bankarskog i energetskog sektora te zemlje, saopštio je predstavnik Komiteta, prenosi Tanjug.

Demokrate i republikanci su još početkom 2019. godine podnijeli Kongresu na razmatranje nacrt zakona o “zaštiti američke sigurnosti od agresije Kremlja”.

Ranije je Komitet saopštio da je planirano da dokument bude usvojen u januaru sljedeće godine, ali su se senatori odlučili na taj korak prije božićnih praznika, navode agencije.

Rusija odbacuje umiješanost u američke izbore

Prema propisima, nakon usvajanja dokumenta na nivou Komiteta slijedi glasanje Senata, zatim treba da ga usvoje oba doma Kongresa SAD-a, nakon čega treba da ga potpiše i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

U slučaju da nacrt zakona konačno potpiše američki predsjednik, to će prouzrokovati nove sankcije protiv bankarskog i energetskog sektora Rusije, kao i protiv ruskog državnog duga. Nacrt zakona predlaže da se uvedu sankcije protiv ruskih banaka, koje “podržavaju napore u cilju miješanja u izbore”.

Moskva je više puta negirala sve optužbe o miješanju u američke izbore.

Izvor: Agencije