Predsjednik Vlade Katalonije osuđen na zabranu vršenja dužnosti

Torra mora platiti i novčanu kaznu 30.000 eura
Torra mora platiti i novčanu kaznu 30.000 eura

Viši sud Katalonije osudio je u četvrtak predsjednika katalonske vlade Quima Torru (56) na godinu i po zabrane vršenja javnih dužnosti jer je tokom predizborne kampanje u aprilu odbio skinuti simbole podrške zatvorenim zagovornicima nezavisnosti s javnih površina.

Torra mora platiti i novčanu kaznu 30.000 eura, prenijela je HINA.

U maju su u Kataloniji, autnomnoj zajednici na sjeveroistoku Španije sa 7,5 miliona stanovnika, održani lokalni izbori te oni za Evropski parlament. Torra je tokom predizborne kampanje odbio ukloniti žute vrpce sa zgrada institucija, a i transparent “Sloboda političkim zatvorenicima”, izvješen na pročelju zgrade katalonske vlade u Barceloni. Žute vrpce simboliziraju zahtjev za oslobođenje zvaničnika.

Vlada morala biti neutralna

Predsjednika katalonske vlade bili su upozorili da vlada mora ostati neutralna tokom predizborne kampanje, odnosno da ne smije javno promovirati ideje jedne grupe koja se takmiči na izborima.

Sudija je u četvrtak presudio da je Torra prekršio izborni zakon.

Tokom suđenja rekao je da je isticanjem simbola “branio prava i slobode osuđenih zvaničnika”. Dvanaestero katalonskih zvaničnika tada je bilo optuženo zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017, koji je bio zabranio Ustavni sud. U oktobru je njih devetero osuđeno na zatvorske kazne od devet do 13 godina.

Torrin mandat istječe u decembru 2021. U oktobru je rekao da dotad namjerava organizirati novi referendum o nezavisnosti i uspostaviti republiku Kataloniju.

HINA podsjeća da Katalonija od 1978. ima svoju vladu, parlament, policiju, škole i bolnice, a katalonski jezik služben je u tamošnjim institucijama. Španska centralna vlada u Madridu upravlja vanjskom, odbrambenom i fiskalnom politikom.

Punu samostalnost Katalonije podržava 41,9 posto stanovnika te autonomne zajednice, a protivi joj se njih 48,8 posto, pokazala je anketa objavljena u novembru, koju je provela katalonska javna institucija za istraživanje javnog mišljenja Centre d’Estudis d’Opinió (CEO).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO