Papa Franjo: Vraćanje migrantskih čamaca ne može biti rješenje

Za vrijeme ceremonije papi je donesen plastični križ s pojasom za spašavanje, koji je pronašao italijanski spasilački brod (EPA)

Papa Franjo u četvrtak je ponovo pozvao zemlje da pruže dobrodošlicu migrantima kad se sastao s grupom izbjeglica koje je Vatikan prebacio iz grčkog prihvatnog logora.

Ranije ovog mjeseca Franjin lični izaslanik kardinal Krajewski otišao je u logor Moria na grčkom otoku Lezbosu, gdje su životni uvjeti strašni, i izvukao 33 izbjeglice, objavila je Hina, pozivajući se na dpa.

“Ne može se blokiranjem njihovih čamaca riješiti problem”, rekao je Franjo. “Moramo biti ozbiljno predani tome da ispraznimo prihvatne logore u Libiji, ispitati i primijeniti sve moguće opcije”, dodao je.

Papa je pozvao ljude da se ne oglušuju na “očajnički plač” mnogih “koji se radije suočavaju s olujom na moru nego da polako umiru u libijskim prihvatnim logorima, mjestima mučenja i ropstva”, rekao je.

Plastični križ s pojasom za spašavanje

Za vrijeme ceremonije papi je donesen plastični križ s pojasom za spašavanje, koji je pronašao italijanski spasilački brod.

“Pripadao je migrantu koji je nestao u moru u julu. Niko ne zna ko je on ili ona, rekao je Franjo.

“Suočeni smo s još jednom smrću koja je posljedica nepravde.”

O izbjeglicama s kojima se papa sastao u četvrtak brinula se Zajednica sv. Egidija, katolička humanitarna organizacija, koja je isto učinila sa zatvorenicima iz Morije koje je Vatikan primio prije tri godine.

Papa Franjo, sin italijanskih migranata rođen u Argentini, često govori o migrantskim pravima, navode agencije.

Logore na Lezbosu papa je 2017. uporedio s “koncentracijskim logorima”.

Izvor: Agencije