Erdogan kritizira muslimanske zemlje zbog izbjeglica

Svjetske sile su više zabrinute zbog slanja oružja u Siriju nego za pružanje podrške turskim planovima da se uspostavi 'sigurna zona', tvrdi Erdogan (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je da 50.000 ljudi prelazi iz sirijske sjeverozapadne regije Idlib u Tursku, kritizirajući muslimanske zemlje što ne podržavaju njegove planove o naseljavanju izbjeglica u druge dijelove na sjeveru Sirije, javlja Reuters.

Erdogan je, na islamskoj konferenciji u Maleziji, rekao da su svjetske sile više zabrinute zbog slanja oružja u Siriju nego za pružanje podrške turskim planovima da se uspostavi “sigurna zona” gdje Ankara želi da naseli na milione izbjeglica nakon što to područje “očisti” od kurdskih Jedinica za narodnu zaštitu (YPG), prenosi Tanjug.

Erdogan je i prije nekoliko dana rekao da svjetske sile još nisu podržale njegovu “sigurnu zonu” na sjeveru Sirije.

“Čak ni zemlje koje smatramo najmoćnijim i najuglednijim nisu još odgovorile na naš poziv za sigurnu zonu i rekle da ‘ulaze'”, rekao je Erdogan.

Najavio je i da će se više od 600.000 izbjeglica dobrovoljno pridružiti onima koji su već u “mirovnoj zoni”, a njih je 371.000.

‘Historijski primjer’

“Ako u tome uspijemo, to će ući u historiju kao primjer. Reći će – Turska je osnovala ovaj grad ili gradove za izbjeglice. To je za nas stvarno važno. Naš projekt je sjajan”, rekao je.

Erdogan je naveo da je Turska potrošila 40 milijardi dolara za zbrinjavanje gotovo 3,7 miliona sirijskih izbjeglica. Ponovo je optužio Evropsku uniju da nije uplatila polovinu od gotovo šest milijardi eura koliko je obećala Turskoj za pomoć izbjeglicama.

U Kuala Lumpuru je u srijedu počeo samit na kojem se razgovara o problemima s kojima se suočava islamski svijet.

Samitu prisustvuje nekoliko stotina državnih zvaničnika, poduzetnika, predstavnika civilnih društava i eksperata iz nekoliko sektora širom islamskog svijeta.

Očekuje se da će učesnici razgovarati o pravdi i slobodi, miru, sigurnosti i odbrani, kulturi i identitetu, integritetu i dobrom upravljanju.

Regionalna i etnička pitanja koja zabrinjavaju islamski svijet, kao što su Palestina, Sirija, Arakan, Kashmir i Istočni Turkistan bit će u fokusu samita.

Prema riječi organizatora, na samitu će biti najmanje 250 predstavnika iz 52 zemlje te 150 delegata iz Malezije.

Izvor: Agencije