Turska poručila SAD-u: Ukidanje embarga Kipru je opasna eskalacija

Kipar je podijeljen od 1974. godine kada je Turska izvršila invaziju kako bi odgovorila na puč koji je orkestrirao tadašnji vojni režim iz Atine (Reuters)

Turska je upozorila Sjedinjene Američke Države kako bi odluka da se ukine višedecenijski embargo na uvoz oružja Kipru bila „opasna eskalacija“ u vrijeme kada se odnosi saveznica u Sjevernoatlantskom paktu (NATO) i dalje pogoršavaju, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

Kongres SAD-a u utorak je izglasao ukidanje embarga sredozemnom otoku koji je nametnut 1987. godine kako bi se izbjegla utrka u naoružavanju i ohrabrilo rješavanje spora.

Kipar je podijeljen od 1974. godine kada je Turska izvršila invaziju kako bi odgovorila na puč koji je orkestrirao tadašnji vojni režim iz Atine.

Američka odluka „neće imati nikakav drugi ishod sem otežavanja napora ka smirivanja stanja na otoku i stvaranja opasne eskalacije“, navodi se u saopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Kriza odnosa

Američka mjera je odobrena kao dio zakona koji donosi veću potrošnju za odbranu i koji je usvojen u oba doma američkog Kongresa i još mu nedostaje potpis predsjednika Donalda Trumpa za stupi zvanično na snagu.

Odnosi između Ankare i Washingtona su na najnižoj tački u posljednjim godinama.

Dvije države se spore na mnogim poljima, poput američke podrške sirijskim kurdskim snagama koje Turska smatra „teroristima“, te turske kupovine ruskog raketnog sistema S-400.

Iz SAD-a prijete daljim sankcijama zbog kupivne S-400 nakon što su uklonili Tursku iz svog programa F-35 borbenih aviona.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova poručilo je kako će odgovoriti na „inicijative protiv Turske“, kazavši kako „jezik prijetnji i sankcija nikada neće spriječiti Tursku od poduzimanja koraka kako bi osigurala svoju državnu bezbjednost“.

Izvor: Agencije