Problemi u islamskom svijetu u fokusu Samita u Kuala Lumpuru

Skup će proteći bez učešća nekoliko čelnika, među kojima su lideri Indonezije, Saudijske Arabije i Pakistana (EPA)

U Kuala Lumpuru je u srijedu počeo samit na kojem se razgovara o problemima s kojima se suočava islamski svijet.

Premijer Malezije Mahathir Mohamad kazao je kako je cilj samita osigurati razvoj islamskog svijeta.

„Nadam se da će na kraju ovog samita biti inicijativa koje će ubrzati veće stvari“, rekao je on na ceremoniji otvorenja, prenijela je Anadolija.

Dodao je kako je potrebno naći načine da razgovaraju o nedostacima i činjenici da zavise od nemuslimana kako bi se zaštitili od neprijatelja islama.

Najmanje 250 predstavnika 52 zemlje

Naglasio je i kako se islamski svijet mora uhvatiti ukoštac sa islamofobijom.

Planirano je da se na samitu obrate katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, prvi čovjek Irana Hassan Rouhani, te premijer Malezije Mahathir Mohamad, kao domaćin.

Samitu prisustvuje nekoliko stotina državnih zvaničnika, poduzetnika, predstavnika civilnih društava i eksperata iz nekoliko sektora širom islamskog svijeta.

Očekuje se da će učesnici razgovarati o pravdi i slobodi, miru, sigurnosti i odbrani, kulturi i identitetu, integritetu i dobrom upravljanju.

Regionalna i etnička pitanja koja zabrinjavaju islamski svijet, kao što su Palestina, Sirija, Arakan, Kashmir i Istočni Turkistan bit će u fokusu samita.

Prema riječi organizatora, na samitu će biti najmanje 250 predstavnika 52 zemlje i 150 delegata iz Malezije.

Khan otkazao nakon posjete Rijadu

No, skup će proteći bez učešća nekoliko čelnika, među kojima su lideri Indonezije, Saudijske Arabije i Pakistana.

Prema Business Recorderu iz Karachija, pakistanski premijer Imran Khan je otkazao dolazak nakon posjete Saudijskoj Arabiji proteklog vikenda, a portal Malaysiakini je javio da se izvinio Mahathiru zbog nedolaska.

Umjesto njega, Pakistan će predstavljati ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi.

Semsudin Osman, generalni sekretar samita odbacio je tvrdnje da ovaj skup predstavlja pokušaj stvaranja novog bloka koji bi se nadmetao sa Organizacijom za islamsku saradnju (IOC), koja okuplja 57 zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije