Počela rasprava prije glasanja o opozivu Donalda Trumpa

Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država počeo je u srijedu raspravu uoči historijskog glasanja o dvije tačke optužnice u cilju opoziva predsjednika Donalda Trumpa, koga se tereti za zloupotrebu dužnosti i ometanje kongresne istrage.

U Zastupničkom domu većinu imaju demokrate i očekuje se da će oni glasati po stranačkoj liniji, odnosno za opoziv republikanskog predsjednika, navela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Nakon toga, proces se nastavlja sljedećeg mjeseca suđenjem u Senatu, gdje većinu imaju republikanci, pa nije vjerovatno da će Trump na kraju biti opozvan.

To će biti tek treći pokušaj opoziva američkog predsjednika u historiji države.

Američki Ustav predviđa mogućnost opoziva predsjednika zbog “ozbiljnih zločina i prekršaja”.

Nijedan američki predsjednik dosad nije bio opozvan po tim osnovama.

U slučaju Andrewa Johnsona 1868. i Billa Clintona 1998. Senat je odbacio optužnicu, a 1974. Richard Nixon sam se povukao s dužnosti prije nego što je opozvan.

Trump je u međuvremenu na Twitteru pozvao svoje pristalice da se mole za njega.

‘Možete li vjerovati da će me opozvati?’

“Možete li vjerovati da će me danas opozvati radikalna ljevica, demokrate koje ne rade ništa, a ja nisam učinio ništa pogrešno! Strašno. Čitajte transkripte. To se ne bi nikad više smjelo dogoditi nekom drugom predsjedniku. Molite se!”, napisao je. 

Glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham kazala je da je Trump frustriran zbog procesa opoziva.

“On je frustriran, kako pokazuje jučerašnje pismo”, rekla je, govoreći o pismu na šest stranica koje je Trump poslao predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi, u kojem je svoje protivnike optužio da vode otvoreni rat protiv njega i da žele srušiti demokratiju.

Naglasila je da on nije učinio ništa pogrešno i da je fokusiran na svoju predsjedničku dužnost.

Demokrate optužuju Trumpa da je zloupotrijebio dužnost zatraživši od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv Joea Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika i vodećeg kandidata za nominaciju Demokratske stranke za predsjedničke izbore 2020.

Tu uslugu uvjetovao je deblokadom vojne pomoći.

Optužen je i da je ometao kongresnu istragu o toj aferi.

Izvor: Agencije


Povezane

Iako Zastupnički dom američkog Kongresa još nije formalno izglasao tačke optužnice za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, zastupnici u Senatu počeli su raspravljati o suđenju. Demokrati optužuju Trumpa da “vodi kampanju zataškavanja”. U Washingtonu je Ivica Puljić.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO