Žene će u ekonomskim pravima biti ravnopravne za 257 godina

Široki ekonomski rast i razvoj nisu mogući bez žena, poručio je Schwab (EPA)
Široki ekonomski rast i razvoj nisu mogući bez žena, poručio je Schwab (EPA)

Žene će u ekonomskim pravima izjednačiti s muškarcima tek za više od dva i pol stoljeća, pokazuje izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Rodna će ravnopravnost biti dosegnuta tek za nekih stotinu godina, utvrdio je WEF u najnovijem godišnjem izvještaju, mjereći jaz u društvenom položaju žena i muškaraca na području ekonomije, obrazovanja, zdravlja i političke moći, prenosi Hina.

Nastojanja da se postigne ravnopravnost osjetno su pojačana u odnosu na prošlu godinu, ponajprije zahvaljujući većoj političkoj zastupljenosti žena, ističu u WEF-u. Upozoravaju ipak da je upravo politička arena područje na kojem su razlike i dalje najveće – do ravnopravnosti žene dijeli još 95 godina.

Jaz je najviše smanjen u obrazovanju te će na ravnopravnost žene morati čekati još 12 godina. Od ukupno 153 zemlje obuhvaćene istraživanjem potpuna ravnopravnost žena i muškaraca u obrazovanju ostvarena je u njih 40.

Sudjelovanje žena na tržištu rada pak stagnira a finansijska nejednakost je produbljena. Razlog je pogoršanje u ekonomijama u nastajanju i u razvoju koje je nadjačalo napredak u članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Izvor zabrinutosti

Participacija žena u ekonomiji i njihove prilike na tom području najveći su izvor zabrinutosti, ističu u WEF-u.

“To je jedino područje na kojem se napredak prometnuo u regresiju”, naglašavaju, pojašnjavajući da će ženama trebati strahovito dugih 257 godina da se izjednače s muškarcima.

Razlog je veća zastupljenost žena na poslovima koji se automatiziraju. Žene se također nedovoljno zapošljavaju u zanimanjima u kojima je rast plata najizraženiji a suočene su i s vječnim problemom nedostatne infrastrukture skrbi i pristupa kapitalu.

Najveći će izazov u budućnosti biti nedostatna zastupljenost žena na novim poslovima, konstatiraju autori WEF-ova izvještaja, podsjećajući da žene čine tek 12 posto zaposlenih u sektoru računarstva u oblaku.

U obradi podataka i umjetnoj inteligenciji njihov udio iznosi 15 odnosno 26 posto.

Island je jedanaestu godinu zaredom zauzeo prvo mjesto među 153 zemlje i vrijednošću indeksa ravnopravnosti žena i muškaraca od 0,877 bodova. Vrijednost od jednog boda predstavlja punu rodnu ravnopravnost.

Na drugom je mjestu Norveška a na trećem Finska koja je u ovogodišnjem izvještaju zamijenila mjesta sa Švedskom.

Na petom je mjestu Nikaragva, na šestom Novi Zeland, a na sedmom Irska. Među 10 zemalja s najmanjom razlikom između žena i muškaraca našle su se još Španija na osmom, Ruanda na devetom i Njemačka na 10. mjestu.

Zabilježena poboljšanja

Najveće su poboljšanje u odnosu na prošlu godinu zabilježile Albanija, Etiopija, Mali, Meksiko i Španija.

“Niko od nas neće za života svjedočiti rodnoj ravnopravnosti a vjerovatno neće ni mnoga naša djeca”, zaključuju u WEF-u.

“Ovogodišnji izvještaj naglašava sve veću potrebu da se hitno nešto poduzme”, istaknuo je utemeljitelj WEF-a Klaus Schwab.

Široki ekonomski rast i razvoj nisu mogući bez žena, poručio je Schwab.

“U osvit trećeg desetljeća ovog stoljeća cilj globalnih kao i čelnika pojedinih država i privrednih sektora mora biti gradnja pravednije i inkluzivnije ekonomije”, dodao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO