U Francuskoj ne rade škole, vozovi, zatvoren Eiffelov toranj…

Škole su bile zatvorene i polaganje ispita otkazano je nakon što su se nastavnici pridružili štrajku (EPA)

Hiljade ljudi širom Francuske izašle su u utorak na ulice, a zaposleni, uključujući nastavnike, ljekare, advokate i radnike na Eiffelovom tornju, napustili su radna mjesta kako bi protestirali protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju i sačuvali sistem socijalne zaštite, u strahu da će ga predsjednik Emmanuel Macron uništiti.

Organizatori protesta, francuski trgovački sindikati, pozvali su na mobilizaciju kako bi uhvatili impuls jednog od najvećeg vala štrajkova i protesta posljednjih desetljeća, koji se odvija ovih dana.

Građani i turisti već 13. dan suočavaju se s problemima u saobraćaju jer mašinovođe nastavljaju štrajk zbog Macronove reforme penzijskog sistema.

Škole su bile zatvorene i polaganje ispita otkazano je nakon što su se nastavnici pridružili štrajku, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Bolnice su od svojih zaposlenih zahtijevale da pruže ključne usluge nakon što su medicinske sestre, ljekari i farmaceuti izašli na ulice kako bi sačuvali nekad hvaljeni javni medicinski sistem, koji se suočava s poteškoćama nakon višegodišnjeg smanjenja troškova.

Policija zabarikadirala Elizejsku palaču

Nekoliko sati uoči početka protesta policija je zabarikadirala Elizejsku palaču zbog mogućnosti da nasilje izazovu aktivisti pokreta “Žuti prsluci” ili radikalni demonstranti, koji su bijesni zbog ekonomske nepravde.

Raste pritisak na Macrona nakon što je visoki komesar Vlade Francuske za penzije Jean-Paul Delevoye podnio ostavku u ponedjeljak zbog navodnog sukoba interesa.

Vlada zasad ne odustaje od planova da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju na 64 godine.

Uprkos protestima, francuski premijer Edouard Philippe rekao je da će Vladina reforma dovesti do “napretka i veće društvene pravednosti”.

“Iza ovog projekta, stvaranja univerzalnog penzijskog sistema, stojimo ja, moja Vlada i većina je potpuno odlučna”, poručio je Philippe Parlamentu, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije