Sve više muslimanskih zastupnika u britanskom parlamentu

Laburistička stranka i njen vođa Jeremy Corbyn dobijaju široku podršku među britanskim muslimanima (Al Jazeera)

Rezultati nedavnih izbora u Velikoj Britaniji donijeli su dobre vijesti muslimanima u toj zemlji jer je ostvaren historijski uspjeh povećanjem broja mandata koje su osvojili muslimanski zastupnici u Parlamentu na 18 mjesta, odnosno tri mjesta više u odnosu na izbore 2017.

U izbornoj utrci učestvovalo je 70 muslimana, što je znatno veći broj u odnosu na 44 zastupnika na izborima 2017. i što je samim tim pomoglo da osvoje veći broj zastupničkih mjesta.

Očekivalo se da bi muslimani mogli osvojiti 22 mandata, ali je veliki gubitak koji je pretrpjela Laburistička stranka spriječio takav rezultat.

Laburistička stranka dala je preporuku za 33 muslimanska predstavnika da se kandidiraju na izborima.

Laburisti su na izbore ušli s očekivanjem da će 16 mjesta dodijeljenih muslimanskim kandidatima biti riješena u njihovu korist.

Između Londona i Birminghama

S druge strane, Konzervativna stranka povećala je broj svojih muslimanskih kandidata na 22, a, za razliku od laburista, mjesta koja su smatrana gotovo riješenim u korist konzervativca nisu prelazila pet mandata.

Kad je riječ o Liberalno-demokratskoj stranci, koja nikad ranije nije predstavila nijednog muslimanskog kandidata tokom posljednjih izbora, dala je odobrenje za 17 kandidata muslimana da se nadmeću za mjesta u Parlamentu, ali zbog katastrofalnih rezultata stranke na tim izborima niko od njih nije uspio ostvariti pobjedu.

Laburističku stranku u Parlamentu će predstavljati 14 muslimanskih zastupnika, među kojima i tri nova, dok će četiri mjesta pripasti muslimanima iz redova Konzervativne stranke, što je jedno zastupničko mjesto više.

Prema popisu regija u kojima su pobjedu odnijeli kandidati muslimani može se primijetiti da su oni uglavnom koncentrirani u Londonu i Birminghamu, koji je poznat po velikom broju muslimanskog stanovništva, što se odnosi na obje stranke: Laburističku i Konzervativnu.

U londonskoj općini Ealing kandidati Laburističke stranke osvojili su ogromnu većinu imajući u vidu veliko prisustvo britanskih birača arapskog porijekla i muslimana, dok su u Birminghamu muslimanskim kandidatima glasači dali četiri mjesta.

‘Pozitivni i ohrabrujući rezultati’

Kad je riječ o porijeklu kandidata, utvrđeno je da su približno dvije trećine muslimanskih zastupnika u Parlamentu pakistanskog porijekla, potom slijede zastupnici bengalskog, te po jedan zastupnik iranskog i kurdskog, s tim da nije zabilježeno prisustvo zastupnika arapskog porijekla.

Porast broja muslimanskih zastupnika u Parlamentu smatra se prirodnim razvojem događaja, imajući u vidu rast broja britanskih muslimana koji je, prema nekim procjenama, dostigao tri miliona.

Trećina njih (što je približno  milion ljudi) ima pravo glasa od ukupno 46 miliona britanskih glasača, dok je odziv na posljednjim izborima bio 31,9 miliona.

Kamel Hawwash, profesor na Univerzitetu u Birminghamu, porast broja zastupnika muslimana opisuje kao “pozitivan i ohrabrujući”.

Prema njegovim riječima, takav rezultat govori o otvorenosti britanskih stranaka za “veću zastupljenost manjina, uključujući muslimansku”.

Hawwash smatra da je Laburistička stranka željela rasporediti muslimanske zastupnike u područjima u kojima su postojale velike šanse za njihovu pobjedu.

Smatra da to govori da je “britanski glasač srušio psihološku prepreku da ga predstavlja muslimanski zastupnik, oism činjenice da birači više glasaju za stranku nego za jednu osobu”.

‘Veći utjecaj na službene politike’

Hawwash, član Laburističke stranke u ime arapske grupe, istakao je da će rast broja muslimanskih zastupnika u konačnici dovesti do povećanja broja glasova koji će braniti muslimanska pitanja.

Istovremeno je naglasio da se uloga zastupnika ne ograničava na pokretanje pitanja koja bude strah među muslimanima nego da pažnju treba usmjeriti i na probleme regije kojoj pripada.

Sagovornik nije propustio priliku podsjetiti muslimane u Velikoj Britaniji na potrebu učešća u političkom životu jer su “ovi rezultati najbolji pokazatelj da veće učešće dovodi do povećanja zastupljenosti, što će neminovno voditi do većeg utjecaja na britanske službene politike”.

Izvor: Al Jazeera