SAD traži objašnjenje turskih prijetnji zatvaranjem vojnih baza

SAD u Turskoj već desetljećima drži nuklearno oružje, kao naslijeđe iz hladnog rata s bivšim Sovjetskim Savezom
SAD u Turskoj već desetljećima drži nuklearno oružje, kao naslijeđe iz hladnog rata s bivšim Sovjetskim Savezom

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je da namjerava razgovarati s turskim kolegom kako bi shvatio koliko je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan bio ozbiljan kad je zaprijetio da će zatvoriti zračnu bazu Incirlik, u kojoj su američke nuklearne glave.

Erdoganovo upozorenje, koje je izrekao u nedjelju, da bi mogao zatvoriti strateški važnu bazu, korištenu i u napadima na snage oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), odgovor je na rezoluciju Senata SAD-a kojom se masovna ubistva Armena u prošlom stoljeću nazivaju “genocidom”.

“Nisam znao ništa o tome. Prvi sam put čuo za prijetnju iz novina, tako da moram razgovarati s ministrom odbrane Turske kako bih shvatio šta zaista misle i koliko su ozbiljni u tome”, rekao je Esper novinarima u ponedjeljak.

SAD u Turskoj već desetljećima drži nuklearno oružje, kao naslijeđe iz hladnog rata s bivšim Sovjetskim Savezom.

‘Potrebna rasprava u NATO-u’

Erdogan je još rekao da bi Turska mogla zatvoriti i bazu Kurecik s radarskim sistemom, koju koriste snage NATO-a.

Esper je naveo da bi se, u slučaju da je Turska ozbiljna u vezi sa zatvaranjem Kurecika, o tome trebalo raspravljati u NATO-u.

“Oni su suverena nacija i imaju pravo biti domaćini NATO-ovim bazama i trupama, ali i ne biti to”, dodao je Esper.

Prošle sedmice Senat SAD-a usvojio je rezoluciju kojom se masovna ubijanja Armena iz prošlog stoljeća proglašavaju “genocidom”, što je dodatno pogoršalo odnose Ankare i Washingtona, koji u posljednje vrijeme nisu dobri.

Erdogan je rekao da bi Turska mogla uzvratiti parlamentarnom odlukom kojom bi se ubijanja američkih starosjedilaca nazvala “genocidom”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO