SAD: Pjongjang bi mogao testirati raketu kao ‘božićni poklon’

Raketa
Charles Brown je rekao da se vojska SAD-a priprema odgovoriti na bilo koju provokaciju Pjongjanga (AP)

Sjeverna Koreja bi mogla testirati raketu dugog dometa kao neželjeni “božićni poklon” SAD-u, izjavio je američki zapovjednik pacifičkih zračnih snaga, general Charles Brown.

Na okruglom stolu u Washingtonu je rekao da su tenzije eskalirale kako se približava rok Sjevernoj Koreji za razgovore sa SAD-om o denuklearizaciji, prenosi Tanjug agenciju Yonhap.

“Ono što očekujem je neka vrsta dalekometne balističke rakete, koja bi bila ‘poklon'”, kazao je Brown, misleći na prijetnju Pjongjanga o “božićnom poklonu”.

“Radi se o tome hoće li biti uručen na Badnju večer, Božić ili nakon Nove godine”, rekao je on i dodao da se vojska SAD-a priprema odgovoriti na bilo koju provokaciju Pjongjanga.

Posebni američki izaslanik za Sjevernu Koreju Stephen Biegun pozvao je ranije Pjongjang da se vrati razgovorima, odbacivši jednogodišnji rok koji je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un postavio i istaknuvši spremnost Washingtona da razgovara o “svim pitanjima od interesa”, prenijela je Hina.

Porast napetosti i ‘verbalni rat’

Biegun je doputovao u ponedjeljak u Južnu Koreju, uoči isteka jednogodišnjeg roka kojeg je Pjongjang postavio SAD-u, zahtijevajući ublažavanje stajališta prema zamrznutim pregovorima o denuklearizaciji.

Posljednjih tjedana primjetan je porast napetosti, nakon što je Pjongjang izveo niz testiranja oružja i ušao u “verbalni rat” s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

To je izazvalo bojazan da bi se dvije strane mogle vratiti na startne pozicije otvorenog suprotstavljanja, prenosi Reuters.

Biegun je izjavio da bi bilo “vrlo nekorisno” ako bi Sjeverna Koreja u skoroj budućnosti izvela veliku vojnu provokaciju.

Također je izrazio žaljenje zbog niza izjava sjevernokorejskih dužnosnika posljednjih tjedana, rekavši kako je njihov ton bio “tako neprijateljski i negativan i toliko nepotreban”.

Izvor: Agencije