Papa ukinuo tajnost u slučajevima seksualnog iskorištavanja djece

Papa Franjo
Papa Franjo: 'Prema informacijama u slučajevima zlostavljanja treba se odnositi sa sigurnošću, integritetom i povjerljivošću' (EPA)

Papa Franjo u utorak je ukinuo “pontifikalnu tajnost” za slučajeve seksualnog iskorištavanja djece i izdao dva dokumenta kojima temeljito mijenja način na koji se Katolička Crkva dosad odnosila prema tom zlu.

Papa je ukinuo vatikansko pravilo koje je svakome tko tvrdi da je žrtva svećeničkog zlostavljanja zabranjivalo pričati o tomu, prenosi Hina.

Pravilo, poznato kao “pontifikalna tajnost”, ukinuto je i za one koji u Vatikanu svjedoče na suđenjima za takva zlodjela.

Uputa o potčinjavanju civilnom pravu

Prema informacijama u slučajevima zlostavljanja treba se odnositi sa “sigurnošću, integritetom i povjerljivošću”, rekao je papa.

Dao je naputak vatikanskim dužnosnicima da se potčine civilnom pravu, uz istodobno čuvanje povjerljivosti, i da pomognu vlastima u istragama o tim slučajevima.

Također je promijenio vatikansku definiciju dječje pornografije, povećavši dob sa 14 i manje na 18 i manje godina.

Ukidanje “pontifikalne tajnosti” bilo je jedan od ključnih zahtjeva crkvenih vođa na samitu o seksualnim zločinima u veljači u Vatikanu.

“Ovo je epohalna odluka”, kazao je malteški nadbiskup Charles Scicluna, jedan od najiskusnijih istražitelja slučajeva seksualnog zlostavljanja.

‘Pontifikalna tajna’ ne može biti izgovor

Ističe da “pontifikalna tajnost” odsad više ne može biti izgovor za to da se informacije o seksualnom zlostavljanju maloljetnika ne podijele s državnim tijelima ili žrtvama.

Dokumenti izdani u utorak poznati su kao reskripti i papa ih koristi kako bi izmijenio neke članke kanonskog prava ili dijelove ranijih papinskih dokumenata.

Papa je, također, prihvatio ostavku nadbiskupa Luigija Venture, veleposlanika Svete Stolice u Francuskoj, optuženog za seksualno zlostavljanje.

Izvor: Agencije