Katarski šef diplomatije: Doha i Rijad prevladali pat-poziciju

Grupa zemalja koje provode bojkot postavila je Kataru 13 zahtjeva (EPA)

Katar i Saudijska Arabija uspjeli su razgovorima izaći iz pat-pozicije, objavio je katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, poručujući da će Doha razmotriti zahtjeve grupe zemalja iz Perzijskog zaljeva, ali ne i okrenuti leđa Turskoj, javlja Reuters.

U sporu koji traje već dvije i po godine Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrain i Egipat prekinuli su diplomatske i trgovinske veze s Katarom, tvrdeći da podržava terorizam. Doha opovrgava tu optužbu i ističe da embargo narušava suverenitet Katara.

“Izašli smo iz pat pozicije nekomunikacije i počeli razgovarati sa Saudijcima”, izjavio je Al-Thani, prenosi Hina.

“Želimo razumjeti pritužbe, proučiti ih i ocijeniti te razmotriti moguća rješenja koja će nas u budućnosti zaštititi od bilo kakve potencijalne krize”, naglasio je katarski zvaničnik, ne ulazeći u detalje mogućih ustupaka.

Doha neće mijenjati odnose sa Turskom

Grupa zemalja koje provode bojkot postavila je Kataru 13 zahtjeva, uključujući zatvaranje televizije Al Jazeera i turske baze, labavljenje odnosa s Iranom i prekid veza s Muslimanskom braćom.

Katarski ministar vanjskih poslova posjetio je Rijad u oktobru, signalizirajući zatopljenje u odnosima sa Saudijskom Arabijom. On tvrdi da Katar nema direktne veze s Muslimanskom braćom koje Saudijska Arabija i njene saveznice u bojkotu smatraju terorističkom organizacijom.

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je u ponedjeljak s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom al-Thanijem, izrazivši nadu da će razgovori Katara i američkih partnera u regiji “dovesti do rješenja spora u Zaljevu”, objavila je Bijela kuća.

Katarski zvaničnik naglasio je ipak da Doha ne namjerava mijenjati odnose s Ankarom kako bi pomogla u rješavanju spora.

“Ostat ćemo zahvalni svim zemljama koje su nam izašle u susret i pomogle nam u krizi… nikada im nećemo okrenuti leđa”, naglasio je.

Turska je u početnoj fazi malom ali bogatom Kataru slala vojnike, vojnu opremu, hranu i vodu, podsjeća Reuters.

Promjena zahtjeva?

Saudijski zvaničnici tvrde da nisu promijenili svoje zahtjeve. Dva izvora upućena u tok razgovora ističu ipak da Rijad od Dohe više ne očekuje prekid veza s Ankarom niti zatvaranje Al Jazeere.

Prema navodima jednog izvora i dvojice diplomata u regiji, Doha želi da Saudijska Arabija ponovo omogući prelet katarske teritorije i otvaranje jedine kopnene granice Katara.

Upitan koliko će dugo trajati rješenje spora, katarski je ministar vanjskih poslova odgovorio: “Vjerujemo da smo tek na početku (razgovora) ali u protekle dvije i po godine dogodilo se puno toga i mislim da treba vremena da se obnovi povjerenje”.

Nazire se svjetlo na kraju tunela, ali…

Prema riječima jednog zapadnog diplomate u Dohi, na koje se poziva Reuters, kontakti pokazuju da se nazire “svjetlo na kraju tunela” koje bi ipak “i najmanja smetnja mogla utrnuti”.

Čini se da je Rijad spremniji na razgovore nego neki od njegovih saveznika.

Nastojanja da se spor riješi pojačana su nakon napada na saudijska naftna postrojenja u septembru, za koje Rijad i Washington optužuju Teheran. Iran pak odbija bilo kakvu povezanost.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO