Budžet SAD-a za odbranu 738 milijardi dolara

Senat, gornji dom Kongresa u kojem Trumpovi republikanci imaju većinu, izglasao je prijedlog sa 76 glasova za i šest protiv (EPA)
Senat, gornji dom Kongresa u kojem Trumpovi republikanci imaju većinu, izglasao je prijedlog sa 76 glasova za i šest protiv (EPA)

Senat Kongresa Sjedinjenih Američkih Država odobrio je velikom većinom prijedlog budžeta za odbranu od rekordnih 738 milijardi američkih dolara, nakon čega će, pošto ga potpiše predsjednik Donald Trump, stupiti na snagu, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Kako prenosi ova agencija, gornji dom Kongresa Senat, u kojem Trumpovi republikanci imaju većinu, izglasao je prijedlog sa 76 glasova za i šest protiv.

Donji, Predstavnički dom, u kojem demokrate imaju većinu, usvojio je prijedlog sa 377 glasova za i 48 protiv.

Budžet pokriva širok spektar izdataka, od finansiranja plata do brodova i aviona koji će biti proizvođeni, modernizovani ili povučeni iz upotrebe.

Svemirske snage

Ove godine budžetom je pokriveno i stvaranje Svemirskih snaga, što je vojni prioritet predsjednika Trumpa, podsjeća Reuters.

Prvog avgusta usvojen je budžet SAD-a za dvije godine koji predviđa povećanje potrošnje za odbranu i niz drugih domaćih programa, što će značajno povećati državni dug koji brzo raste, prenijele su tada agencije.

Budžet se odnosi na period do 30. septembra 2021. i predviđa dodatna izdvajanja za odbranu i nevojne programe u iznosu od 2.750 milijardi dolara. Tada je najavljeno kako će vojni budžet sa već ogromnih 716 milijardi dolara ove godine skočiti na 738 milijardi 2020., odnosno na 740,5 milijardi 2021. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO