Washington pozvao Pjongjang da prihvati razgovor

Biegun je izjavio da bi bilo 'vrlo nekorisno' ako bi Sjeverna Koreja u skoroj budućnosti izvela veliku vojnu provokaciju (EPA)

Posebni američki izaslanik za Sjevernu Koreju, Stephen Biegun pozvao je Pjongjang da se vrati razgovorima, odbacivši jednogodišnji rok koji je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un postavio i istaknuvši spremnost Washingtona da razgovara o “svim pitanjima od interesa”, prenosi Hina.

Biegun je stigao u Južnu Koreju uoči isteka jednogodišnjeg roka kojeg je Pjongjang postavio SAD-u, zahtijevajući ublažavanje stajališta prema zamrznutim pregovorima o denuklearizaciji.

Posljednjih sedmica primjetan je porast napetosti nakon što je Pjongjang izveo niz testiranja oružja i ušao u verbalni rat s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, što je izazvalo bojazan da bi se dvije strane mogle vratiti na startne pozicije otvorenog suprotstavljanja, javlja Reuters.

Biegun je, govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u Seulu sa svojim južnokorejskim kolegom Lee Do-hoonom, rekao da SAD nema rok, ali imaju cilj i žele ponovo otvoriti pregovore.

“Vrijeme je da obavimo svoje poslove. Idemo to riješiti. Ovdje smo i znate kako do nas”, rekao je.

Tri sastanka Trumpa i Kima

Biegun je izjavio da bi bilo “vrlo nekorisno” ako bi Sjeverna Koreja u skoroj budućnosti izvela veliku vojnu provokaciju.

Također je izrazio žaljenje zbog niza izjava sjevernokorejskih zvaničnika posljednjih sedmica, rekavši kako je njihov ton bio “tako neprijateljski i negativan i toliko nepotreban”.

“Ali ne mora biti ovako. Još nije kasno”, ustvrdio je Biegun.

“Ponudili smo bilo koji kreativan način da nastavimo s izvedivim koracima i fleksibilnošću u našim pregovorima kako bismo postigli uravnotežene sporazume koji udovoljavaju ciljevima obje strane”, poručio je.

Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Trump prošle godine su se sastali tri puta i razgovarali o sjevernokorejskom nuklearnom i raketnom programu, no napredak je jedva primjetan.

Izvor: Agencije