Putin: Rusija 2019. prodala oružje vrijedno 13 milijardi dolara

Putin je posebno ukazao na pozitivne reakcije na nedavno predstavljeni ruski vojni borbeni avion pete generacije Su-57 (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je pozicija te države na međunarodnom tržištu oružja sve jača, bez obzira na sankcije koje trpi, prenosi agencija Anadolija.

Na sastanku Komisije za međunarodnu vojnu tehničku saradnju u Moskvi rekao je da je Rusija ove godine povećala izvoz oružja.

“Ove godine prodali smo oružje u vrijednosti 13 milijardi dolara. To je preko dvije milijarde više u odnosu na prodaju u istom periodu prošle godine. Bez obzira na sankcije i nelojalnu konkurenciju, pozicija Rusije na međunarodnom tržištu oružja sve je jača”, istakao je on.

Upoznavanje na sajmovima

Ruski čelnik također je rekao da su na različitim sajmovima strani partneri ove godine mogli pobliže upoznati uspješnu rusku odbrambenu industriju.

Posebno je ukazao na pozitivne reakcije na nedavno predstavljeni ruski vojni borbeni avion pete generacije Su-57, teretni vojni helikopter Mi-38T i raketni sistem srednjeg dometa Viking.

Putin je najavio da će Rusija i dalje blisko sarađivati s tradicionalnim partnerima te povoljnije i fleksibilnije uvjete plaćanja za afričke države.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada