Belgija odgodila odluku o izručenju Puigdemonta

Puigdemont se u oktobru predao belgijskim pravosudnim organima nakon što je Španija izdala nalog za njegovo hapšenje (EPA)

Belgijski sud u ponedjeljak je na najmanje dva mjeseca odgodio donošenje odluke o tome hoće li Španiji izručiti bivšeg katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta.

Sud u Briselu odlučio je da će novo ročište biti održano 3. februara sljedeće godine nakon što Evropski sud pravde odluči treba li Puigdemont dobiti imunitet s obzirom na to da je izabran za evropskog zastupnika.

“Sada je na Evropskom sudu u Luksemburgu da razjasni sva pitanja koja se odnose na imunitet zbog njegovog izbora u Evropski parlament”, rekao je advokat nakon saslušanja, prenosi Tanjug.

Bijeg iz Španije 2017.

Puigdemont i nekoliko njegovih saradnika otišli su u Belgiju u oktobru 2017, bježeći od hapšenja nakon održavanja referenduma o katalonskoj nezavisnosti, koji Vlada Španije smatra nezakonitim.

U oktobru se predao belgijskim pravosudnim organima nakon što je Španija izdala nalog za njegovo hapšenje.

Prethodno je u maju izabran za zastupnika u EP-u, ali nije uspio dobiti to mjesto i zato je pokrenuo postupak pred Evropskim sudom.

Izvor: Agencije