Assad: Amerikanci prodaju Turskoj ukradenu sirijsku naftu

'Turski režim direktno učestvuje u prodaji nafte, prethodno sa Al-Nusrom, kasnije sa ISIL-om, a danas sa Amerikancima', tvrdi Assad (EPA)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad optužio je Sjedinjene Američke Države da prodaju Turskoj zaplijenjenu sirijsku naftu.

Za kinesku televiziju Phoenix, a na pitanje šta se dešava sa naftom proizvedenom u postrojenjima istočno od Eufrata, Assad je rekao da je “Amerika sada ta koja krade naftu i prodaje je Turskoj”, prenosi Tanjug.

Prije Amerikanaca, tvrdi Assad, izvore nafte koristili su Jabhat al-Nusra, a kasnije i grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), objavila je agencija SANA.

“Turski režim direktno učestvuje u prodaji nafte, prethodno sa Al-Nusrom, kasnije sa ISIL-om, a danas sa Amerikancima”, rekao je Assad.

Kontrola nad naftom

Krajem oktobra američki predsjednik Donald Trump objavio je planove o povlačenju američke vojske sa sjevera Sirije gdje je Turska izvodila operaciju. Washington je ipak dodao da će zadržati kontrolu nad naftnim poljima na sjeveroistoku Sirije, navodi TASS.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da Washington krijumčari sirijsku naftu drugim zemljama i da su ti konvoji pod zaštitom američkih privatnih vojnih kompanija i specijalnih jedinica.

Sa druge strane, američki izaslanik za Siriju James Jeffrey naglašava da je prisustvo SAD-a u regiji legalno i da “Washington želi da osigura da naftna polja na sjeveroistoku Sirije ne dospije u ruke terorista”. On je u novembru rekao da po sirijskom ustavu, nafta pripada sirijskom narodu.

Izvor: Agencije