Zelenski: U Donbasu neće biti druge Srebrenice

Predsjednik Ukrajine smatra da se neke tačke Minskog sporazuma mogu promjeniti (EPA)
Predsjednik Ukrajine smatra da se neke tačke Minskog sporazuma mogu promjeniti (EPA)

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da se u Donbasu neće desiti Srebrenica, jer je Ukrajina “drugačija zemlja koja poštuje svoje građane”.

“Mi smo drugačiji ljudi, slobodni, demokratski. Shvatamo da tamo žive Ukrajinci. I mi poštujemo građane Ukrajine… Neće biti nikakvog masakra… Mi smo drugačija vlada. Za nas je najbitniji ljudski život. Stoga, ne vidim takve zaključke“, istakao je Zelenski u intervjuu za televiziju 1+1, prenosi Tanjug.

Ranije je predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio da bi u Donbasu mogla da se dogodi druga Srebrenica ako Kijev uspostavi kontrolu nad granicom sa Rusijom, a da prije toga ne osigura zaštitu građana Donbasa.

Predsjednik Ukrajine smatra također da se neke tačke Minskog sporazuma mogu promijeniti, a posebno one koje se odnose na graničnu kontrolu.

“Prošle su četiri godine od Minska. Sve se mijenja u našem životu. I mi shvatamo da nismo mi, kao administracija, potpisali Minsk, ali smo mi, kao vlada, dužni da ispunimo uslove na koje je vlada tada pristala“, rekao je Zelenski.

On je dodao da je, ipak, siguran da neke stvari mogu da budu promijenjene.

“Neke stvari ćemo promijeniti, jer upravo predaja ukrajinske državne granice pod našu kontrolu poslije izbora – to definitivno nije naš stav“, istakao je ukrajinski predsjednik.

Pitanje Donbasa

Ranije je zvanični predstavnik Kijeva Aleksej Reznjikov izjavio da će Ukrajina do sljedećeg “normandijskog” samita pripremiti amandmane na Minske sporazume o rješavanju situacije u Donbasu.

Predstavnik Rusije u Minskoj kontakt-grupi Boris Grizlov nazvao je to provokacijom koja može da iskomplikuje situaciju. Putin je na samitu u Parizu naveo da Minsk ne može da se prepravlja: sve tačke su povezane i sve se može izgubiti.

Zelenski je na “normandijskom samitu” u Parizu izjavio da insistira na tome da se ukrajinskoj vojci preda kontrola granice sa Rusijom prije održavanja izbora u Donbasu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin podsjetio je da je sporazumima iz Minska prvo predviđeno održavanje izbora, a zatim odluka o granici.

Zelenski je, također, rekao da je na sastanku sa ruskim liderom u Parizu shvatio da je počeo dijalog i da strane mogu da se dogovaraju o rješavanju situacije u Donbasu.

“Jasno sam shvatio da smo započeli dijalog, da možemo da se dogovaramo. To neće biti brzo, ali će biti”, rekao je Zelenski.

Izvor: Agencije


Povezane

Vladimir Putin i Volodimir Zelenski u Parizu su dogovorili da se do kraja godine u potpunosti obustave sukobi na istoku Ukrajine. Bio je ovo prvi direktni susret novog ukrajinskog predsjednika sa ruskim kolegom. U petogodišnjim sukobima ukrajinske vojske i separatista koje podržava zvanična Moskva ubijeno je više od 13.000 ljudi.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO