Johnsona očekuje povratak u realnost Brexita

Johnsonovi konzervativci odnijeli su uvjerljivu pobjedu na vanrednim izborima (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson odnio je uvjerljivu pobjedu na vanrednim izborima 12. decembra na valu obećanja da će “provesti Brexit”, ali birače koji su se nadali da će složeni razvod od EU-a napokon biti završen očekuje povratak u realnost, javlja Reuters, dodajući da su izbori tek početak.

Johnson bi sada trebao moći provesti ratifikaciju sporazuma o razdruživanju koji je dogovorio s EU-om u oktobru kako bi se Brexit dogodio do 31. januara.

Tada počinje teći prijelazno razdoblje, koje traje do kraja 2020. i dotad bi trebao dogovoriti nove odnose s EU-om, uključujući područje trgovine.

No, evropski diplomati i zvaničnici kažu da će sljedeća pitanja biti sporna i da bi, ipak, mogla dovesti do Brexita bez sporazuma.

Vrijeme za Brexit

EU se nada da će do marta početi pregovore o trgovini s Londonom, pa bi za dogovor i njegovu ratifikaciju ostalo samo deset mjeseci, uključujući Evropski parlament i nacionalne parlamente.

Budući da za sklapanje sporazuma o trgovini s EU-om obično trebaju godine, rijetki u Briselu vjeruju da će prijelazno razdoblje biti dovoljno dugo za to.

Prijelazno razdoblje može biti produženo za godinu ili dvije, ali London to mora zatražiti do kraja juna.

Johnson, koji sada ima veliku većinu u parlamentu, mogao bi manje uvažavati stajališta zagovornika tvrdog Brexita u svojoj stranci i odustati od svog predizbornog obećanja da neće produžiti prijelazno razdoblje nakon 2020.

“Johnsonov uspjeh umanjuje vjerovatnoću da će se sljedeće godine dogoditi Brexit bez sporazuma jer se čini vjerovatnijim da će produžiti prijelazno razdoblje nakon decembra 2020. ako bude morao”, rekao je Mujtaba Rahman iz trusta mozgova Eurasia.

Evropski zvaničnici ističu da rok za produženje prijelaznog razdoblja određen za kraj juna neće biti lako pomaći.

Kad bi Britanija ostala u prijelaznom razdoblju i poslije 2020, za to bi trebalo postići dogovor o finansijskim pitanjima jer u Uniji počinje vrijediti novi višegodišnji budžet od 2021. do 2027. London sigurno neće htjeti i dalje uplaćivati u zajedničku evropsku blagajnu, pa će ti pregovori biti teški.

Ravnopravna tržišna utakmica

EU insistira da neće sklopiti sporazum o trgovini s velikim i ekonomski snažnim susjedom bez čvrstih garancija da će tržišno takmičenje biti ravnopravno.

Zahtjevi EU-a fokusirat će se na zaštitu životne sredine i standarda na tržištu rada, kao i pravila o državnim podrškama kako bi se osiguralo da Britanija ne može nuditi proizvode na zajedničkom evropskom tržištu po nepravedno niskim cijenama.

Uz to što Johnson želi trgovinski sporazum po načelu “nulte carine, nulte kvote”, EU želi da se zagarantira “nulti damping”.

“Ako Ujedinjeno Kraljevstvo postane nešto između kasina i Singapura na Temzi, bit ćemo vrlo fokusirani na ravnopravnost”, rekao je visoki evropski zvaničnik.

Britanija će se naći pred teškim izborom jer će biti pod pritiskom da ublaži pravila o standardima u poljoprivredi i prehrambenoj industriji kako bi sklopila bilateralni trgovinski sporazum sa SAD-om, ali to bi za Evropsku uniju bila “crvena linija” i morala bi ograničiti pristup svom tržištu kako bi zaštitila vlastite proizvođače.

Ribarstvo je, također, vrlo osjetljivo pitanje jer članice EU-a više neće moći loviti ribu u britanskim vodama kako mogu sada.

Dvije strane vjerovatno će dogovoriti nove kvote za ribolov, kao što EU ima aranžman s Norveškom, po kojem se ukupni dopušteni ulov dijeli između država članica. Evropski zvaničnici upozoravaju da bi to mogao biti dug i težak proces.

Pravila o porijeklu

Teško će biti postignut i dogovor o pravilima o porijeklu proizvoda.

EU i Britanija obećali su da će usko sarađivati na području sigurnosti, uključujući razmjenu osjetljivih podataka u krivičnim pitanjima. No, dogovor o takvim procedurama s trećim zemljama u prošlosti se pokazao složenim i dugotrajnim.

Evropski diplomati rekli su da će zagovornici tvrdog Brexita biti u slabijoj poziciji zbog Johnsonove velike parlamentarne većine, pa bi on mogao ići na tješnju integraciju s EU-om u pregovorima o budućim odnosima.

Mogao bi osjećati i manji pritisak da ispuni svoje predizborno obećanje da neće produžiti prijelazno razdoblje.

No, ako ne postigne dogovor s EU-om do kraja sljedeće godine i ako odbije pregovarati nakon isteka vlastitog roka, tada bi, po zakonu, automatski nastupio razlaz bez sporazuma.

Izvor: Agencije