Johnson: Neće biti novog referenduma o nezavisnosti Škotske

Liderka Škotske nacionalne partije Nicola Sturgeon izjavila je da je sada vrijeme da zemlja odluči o svojoj budućnosti (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson poručio je škotskoj liderki Nicoli Sturgeon da neće biti novog referenduma o nezavisnosti Škotske i istakao da se mora poštovati prethodno glasanje iz 2014. godine, javlja Reuters.

“Premijer je jasno stavio do znanja da je i dalje protiv drugog referenduma o nezavisnosti, podržavši većinu ljudi u Škotskoj koja ne želi da se vrati podijeli i neizvjesnosti”, navedeno je u saopćenju iz njegovog kabineta, prenio je Tanjug.

Johnson je dodao da je rezultat referenduma iz 2014. bio odlučujući i da ga treba poštovati.

Odluka o budućnosti

Liderka Škotske nacionalne partije (SNP) Nicola Sturgeon izjavila je ranije kako je sada vrijeme da zemlja odluči o svojoj budućnosti i da će njena administracija sljedeće sedmice pokrenuti pravna ovlaštenja za raspisivanje referenduma o nezavisnosti.

“Narod Škotske je rekao svoje. Sada je vrijeme da odlučimo o svojoj budućnosti”, rekla je Sturgeon nakon što je njena Škotska nacionalna partija povećala broj mjesta u britanskom parlamentu, prenosi Reuters.

“Škotska vlada će objaviti detaljan, demokratski slučaj prenosa vlasti kako bi se pokrenula pravna procedura za održavanje referenduma”, dodala je, pozivajući se na administraciju na čijem je čelu u Edinburghu.

Izvor: Agencije